Berta Sándor

Kockázatos az állami közigazgatás a felhőben?

A Microsoft felhőkörnyezetet építhet a német minisztériumoknak. A vetélytársak a digitális szuverenitás elveszítésétől tartanak.

A redmondi konszern számára rendkívül fontosak az állami megrendelések. Csak a német szövetségi kormány tavaly 178 millió eurót költött az óriáscégtől megrendelt szoftverlicencekre és szolgáltatásokra. Most azonban egy sokkal nagyobb üzletre van kilátás, amely ráadásul egész Európa számára követendő példa lehet.

A német szövetségi kabinet azt tervezi, hogy tesztelni fogja a Microsoft több felhőplatformját is, amelyek használatát később bevezetné a közigazgatásban. A pénzügyminisztériumot már meg is bízták a megfelelő tárgyalások lefolytatásával. Ez derült ki abból a válaszból, amelyet Manuel Höferlin, az FDP parlamenti képviselője kapott és amely a Handelsblatt birtokába került.

Az elképzelést bírálók szerint minél többen használják a közigazgatásban a Microsoft termékeit, például az Office 365 irodai programcsomagot vagy az Azure platformot és minél több munkafolyamatot kötnek be a felhőkörnyezetbe, annál nehezebb lesz később egy esetleges másik platformra való átváltás. Höflerin szerint egy saját felhőkörnyezeti megoldás kifejlesztése mérföldkő lenne a nagyobb digitális szuverenitás felé, továbbá ott lenne az IT-projektek önálló menedzselésének és megvalósításának a lehetősége. Emellett a politikus kiemelte, hogy a Microsoftnak a közigazgatásba való ilyen mértékű bevonása esetében felmerülnek komoly adatvédelmi aggodalmak is.

A német kormányban a pénzügyminisztérium támogatja a felmerült ötletet, míg a belügy- és a gazdasági minisztérium ellenzi azt, mert a digitális szuverenitás elveszítésétől tart. A Microsoft egyelőre nem kommentálta a kiszivárgott terveket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!