Berta Sándor

3D-nyomtatóval épül emeletes ház Amszterdamban

Az új épületet Amszterdam Noord városrészében építik fel. A háznak négy emelete és 13 szobája lesz.

Az építési terület az Amszterdami Filmmúzeum mögött található. A projektben cégek, egyetemek, várostervezők és helyi lakosok vesznek részt, s különlegessége, hogy a ház minden egyes elemét 3D-nyomtatóval fogják elkészíteni. "Nem az a célunk, hogy egy terméket dobjunk piacra" - nyilatkozta Hedwig Heinsman, a Dus építésziroda egyik munkatársa. A házat ő és két kollégája tervezték meg. Keskeny, magas és a 400 évvel korábban épített épületekre hasonlító házat akartak tervezni.

A támogatásokból és az adományokból finanszírozott program kulcseleme egy régi, átépített konténer, amit a három fiatal építész egy óriási 3D nyomtatóvá épített át. Az építőelemek alapanyaga bioműanyag, amelynek 80 százaléka növényi olaj. A szakember miniatűr labdákat készítettek a bioműanyagból és ezeket felhevítik, majd szinte tintaként használják fel. Az egyik technikai partner a Henkel; a konszern gyártja a bioműanyagot, míg egy másik partner, a holland Heijmans cég fejleszti ki a gyártási eljárásokat. Az egyes építőelemek közötti réseket biobetonnal töltik ki.


"A 3D-technikának köszönhetően az egész építést forradalmasítjuk" - emelte ki Heinsman. Az új ház segítséget jelenthet abban is, hogy például a természeti katasztrófák után könnyen és gyorsan felépíthetők legyenek az új épületek. Nem kellene a helyszínre szállítani az építőanyagokat, csupán néhány nagy méretű 3D-nyomtatót és ellátni azokat alapanyagokkal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Lapajka #11
    De az alapanyagokat (folyadékokat, porokat stb) azért oda kell szállítani. Sok energiát elvisz a nyomtatók üzemeletetése, több idő, hiszen a printer lassú. Tehát vannak azért hátrányai is ennek; olcsóbb biztos nem, de biztos hogy egyszerűbb és könnyebb.
  • TokraFan #10
    Kedvencem a BioKill...
    Egyébként azt kiszámlták, hogy amit megspórolnak _esetleg_ a szállításon, azt elbukják-e energiaszámlán és az alkalmazottak bérén? Mert arra kíváncsi lennék, mennyi időbe telik kinyomtatni több tízezer téglát és összességében több százezer egyéb szart, ami egy komplett házhoz kell. Az építkezés tehát sokkal tovább tart, az embereke meg fizetni kell.
  • Sir Quno Jedi #9
    Ja, bioműanyag, meg biobeton wtf?!
  • fsb1000 #8
    Remélem ezeket beperlik és lecsukják 10 év múlva, ha kiderül, hogy a felhasznált anyag áttételesen rákot okoz és statikailag hosszabb távon alkalmatlan fészernél nagyobb épületek tartóelemeinek gyártására.
    Egy cikket arról is olvasnék, hogy az alapanyag előállítása mennyire környezetbarát, mert ugye a biobenzin gyártása sem az.
  • Vol Jin #7
    Csúsztatott zsalu. :-)
  • Sir Quno Jedi #6
    Namerugye a kilincseket, csöveket, ablakokat és úgy kb. semmit sem nyomtatnak ezek, max. basic elemeket, téglákat, paneleket stb. Ahhoz meg ott a házgyár.
  • halaszlo #5
    Felhőkarcolókat is építenek sok helyen és meg tudják oldani.
    Mindegy. Értem én. Valahogy el kell adni azt a 3D-s nyomtatót...
    És a kormányoknak is jól jön egy újabb ok, ahol kiszórhatják a felesleges pénzt.
  • Cat #4
    "Nem mindegy, hogy a nyomtatási alapanyagot, vagy az épitő anyagot kell odavinni?"
    Ha kicsit gondolkozol te is rájössz, hogy nyilvánvalóan nem. A nyomtatási alapanyag egyetlen homogén tömeg, amiből bármi előállítható, míg az építési anyag az rengetegféle elem, és ha nincs pont az ott, akkor, amikor kell, akkor az egész építkezés leállhat.
  • Sir Quno Jedi #3
    Meg nem zabálja át magát rajta a hangya, a termesz, a patkány stb... :D
  • Szefmester #2
    Engem inkább a biocuccok lebomlásának ideje "aggaszt". Ezek véletlenül nem mállanak szét gyorsabban mint a hagyományos építőanyagok?