Berta Sándor

Kombinált tulajdonságú anyagok is létrehozhatók 3D-nyomtatással

Sikerült új szintet elérni a technológiában.

Az additív gyártás az ipar jelenlegi legfontosabb trendjei közé tartozik, amelynél az adott terméket nem egyetlen anyag(darab)ból formázzák meg, hanem az egyes rétegeket egymás után viszik fel. Ez precíz és egyedi készítést, s pontosan meghatározott terméktulajdonságokat tesz lehetővé. A technológiát folyamatosan továbbfejlesztik: amíg eleinte főleg műanyagokat alkalmaztak, addig napjainkban előtérbe kerültek a kerámia és a fémek.

A Fraunhofer Társaság Kerámia Technológiák és Rendszerek Intézete (IKTS) egy olyan 3D-nyomtatót fejlesztett ki, amelynek a segítségével a különböző anyagok egyetlen építőelemmé egyesíthetők, ezáltal létrehozhatók kombinált tulajdonságú vagy funkciójú termékek. A berendezés elsősorban kerámiát és fémeket használ, s elvileg lehetőség van arra, hogy bizonyos anyagokból akár 1000 cseppet is felvigyen másodpercenként.

A Fraunhofer Társaság kutatói által készített készülék a Multi Material Jetting (MMJ) nevű eljáráson alapul. Uwe Scheithauer, az IKTS tudósa közölte, hogy jelenleg legfeljebb négy anyagot tudnak egy időben feldolgozni. Az alkalmazási területek sokfélék lehetnek. A gyártás során az elkészíthető elem legfeljebb 20 x 20 x 18 centiméteres lehet.

Scheithauer elmondta, hogy a döntő tényező a fém- vagy kerámiamennyiség megfelelő adagolása, az gondoskodik ugyanis arról, hogy a kész termék a kívánt tulajdonságokkal és funkciókkal rendelkezzen, például kellően robusztus, vagy hő- és áramvezető legyen. A berendezéssel megvalósíthatók a rendkívül bonyolult alkatrészek is, például egy hajtómű kerámiából lévő gyújtóegysége, amelynek egyrészt rendkívül magas hőmérsékleteket kell kibírnia, másrészt integráltnak kell lennie és ráadásul áramvezetőnek.

Az új fejlesztésről már bebizonyosodott, hogy működik a gyakorlatban, a következő lépés az, hogy az ipari felhasználásra is felkészítik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • duke #1
    Hat nem rossz, de az lenne az igazan jo, ha peldaul wolframot, uraniumot esetleg plutoniumot is tudna hasznalni. Ha hirtelen kene egy atombomba, akkor pikkpakk kilehetne nyomtatni.
    Utoljára szerkesztette: duke, 2020.09.07. 13:17:23