Berta Sándor

3D-nyomtatókkal készítenék el a szélkerekek tornyait

Az üzemeltetők egyre magasabb szélkerekeket akarnak építeni, ebben segíthet a technológia.

A General Electric Renewable Energy azt szeretné, ha a jövőben a szélkereke tornyait a helyszínen lehetne legyártani 3D-nyomtatókkal. A berendezések jelenleg előre elkészített vasbetonelemekből épülnek fel, majd az építés helyszínére kell szállítani azokat, ez pedig gyakran bonyolult és drága dolog. A GE a COBOD nevű dán 3D-nyomtatókat gyártó céggel és a Lafarge-Holcim svájci építőanyag-gyártóval közösen akar kidolgozni egy olyan eljárást, amelynek keretében a tornyok elemeit a helyszínen lehet elkészíteni. Most még csak egy 10 méter magas prototípus létezik, de a távlati cél 150-200 méter magas tornyok előállítása.

A projektben a konszern megújuló energiás fejlesztésekért felelős üzletága biztosítja a szélkerekek dizájnjával és építésével kapcsolatos ismereteket, a Lafarge-Holcim egy olyan betont fog kifejleszteni, amelyet 3D-nyomtatóval is fel lehet dolgozni és megfelel a követelményeknek, míg a COBOD a 3D-nyomtatási technikáért lesz felelős.

Matteo Belluci, a GE Renewable Energy fejlett gyártástechnológiai részlegének vezetője elmondta, hogy a betonnal való nyomtatás az elmúlt öt esztendőben rendkívül nagy előrelépést ért el és hiszik, hogy az ipari alkalmazása egyre közeledik. Edelio Bermejo, a Lafarge-Holcim kutatási és fejlesztési vezetője hozzátette, hogy a betonnyomtatás nagyon ígéretes technológia, mivel a hihetetlen tervezési rugalmassága kibővíti az építkezés lehetőségeit. Örülnek annak, hogy a szakértelmüket felhasználják ezen úttörő projekt megvalósításához, lehetővé téve a magas szélkerekek költséghatékony megépítését és felgyorsítva a megújuló energiához való hozzáférést.

A GE Renewable Energy, a Lafarge-Holcim és a COBOD már elindítottak egy kísérleti programot, amelynek keretében tavaly ősszel Koppenhágában felépítettek egy 10 méter magas szélkeréktornyot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!