Berta Sándor

Jogsértések történtek a francia koronavírus-korlátozások során

Az állam a rendkívül helyzet ellenére sem követhet el törvényszegéseket.

A Commission Nationale de L'Informatique et des Libertés (CNIL) francia adatvédelmi hivatal azzal megállapította, hogy a francia belügyminisztérium jogsértő módon járt el, amikor a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban hozott korlátozások ellenőrzésére drónokat is felhasznált. A CNIL több hónapon át tartó eljárás után jutott erre megállapításra.

A francia adatvédelmi hivatal közölte, hogy a helyi rendőrség által alkalmazott robotrepülőgépek olyan felvételeket készítettek, amelyeken a különböző személyek rendkívül könnyen azonosíthatók voltak. Ez a CNIL álláspontja alapján a helyi adatvédelmi törvények megsértését jelentette. Emellett kritikaként merült fel az is, hogy a lakosságot semmilyen formában nem világosították fel arról, hogy a bűnüldözők a korlátozások betartására pilóta nélküli légi járműveket is használni fognak.

A hivatal tavaly májusban indította el a vizsgálatát. A belügyminisztérium nem kommentálta sem az eljárástm, sem annak végeredményét. A kamerákkal felszerelt drónok alkalmazását egyébként időközben a francia legfelsőbb közigazgatási bíróság betiltotta, az indoklás szerint azért, mert a gyakorlatnak nem volt megfelelő jogalapja.

A francia belügyminisztérium tavaly áprilisban fogadta el azt a tervezetet, amelynek értelmében 650 olyan robotrepülőgépet szereznek be, amelyeket a helyi rendőrség akár megfigyelési célokra is használhat majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!