Berta Sándor

Jobban védené a kiskorúakat a TikTok

Kilenc tanácsadó segít majd abban, hogy a platform biztonságosabb legyen.

A TikTok megpróbálja elkerülni a jövőben a működésével kapcsolatos kritikákat és ezért Európában kilenc tudományos és civil tanácsadót von be azért, hogy a szolgáltatás a kiskorúak számára biztonságos hellyé váljon. Julie de Bailliencourt, a TikTok európai, közel-keleti és afrikai tartalompolitikáért felelős részlegvezetője kiemelte, hogy rendszeresen meg fogják kérdezni az új biztonsági tanácsadó testület tagjait, hogy mit tehetnek másként és milyen dolgokban kell javulniuk. Az biztos, hogy nem lesz elegendő csupán a szélsőséges tartalmakat törölni vagy néhány fiókot bezárni. Összegezniük kell a különböző csoportok tapasztalatait.

A tagok között van Judy Korn, a Violence Prevention Network nevű szervezet ügyvezetője, valamint számos brit, francia, finn és holland szakember, akik nem kormányzati egyesületeknél kutatják az online erőszakot, s a zaklatások és a diszkrimináció ellen harcolnak. A testület összetételét a vállalat határozta meg, a felkért szakértők megtartják a jelenlegi munkájukat és plusz fizetést kapnak.

Bailliencourt hozzátette, hogy hasonló tanácsok működnek Ázsiában és az Amerikai Egyesült Államokban is, de mindegyik régióban mások a jellegzetességek, hiszen a kihívások függenek a helyi kultúrától is. Vannak ugyanakkor globális problémák, például, hogy sok fiatal hazudik a koráról, ezért fontos szerep juthat a felhasználók életkorát ellenőrző munkatársaknak és az algoritmusoknak. A jövőben az lesz a cél, hogy a tanácsadók még a legkényesebb témákról is őszintén beszéljenek és felhívják a figyelmet az összes általuk látott dologra.

Korábban volt már arra példa, hogy a TikTok kampányokat folytatott a tinédzserek pozitív testképének és önértékelésének az erősítésére. Ugyanakkor a platform érezhetően diszkriminálta a túlsúlyos, meleg és fogyatékkal élő embereket. Amennyiben az alkalmazott algoritmus "csúnya arcokat" vagy "abnormális testformákat" talált, akkor korlátozta a videók elérhetőségét. Tobias Henning, a TikTok németországi vezetője nemrég elismerte, hogy történtek hibák, de már intézkedtek azért, hogy e dolgok megismétlődését megakadályozzák. A The Guardian és a Buzzfeed viszont tavaly decemberben, illetve idén februárban arról írt, hogy a szolgáltatásra még sok munka vár - többek között az evészavart és más hasonló problémákat népszerűsítő anyagok visszaszorításával kapcsolatban.

Bailliencourt a társaság dublini biztonsági központjában dolgozik, ahol a cél a hibák megakadályozása. A szakember leszögezte, hogy azt szeretnék, hogy a TikTok hosszú távon egy olyan hely legyen, ahol az emberek kreatívak lehetnek és biztonságosan kommunikálhatnak. A zaklatások és a radikalizálódás elleni harc minden platformnak kihívást jelent, ezért annyi külső szakértelemre van szükség, amennyi csak lehetséges. Fontos, hogy a tanácsadó testület véleménye nem lesz döntő, a végső szót a cég mondja ki, de a Bytedance semmilyen módon nincs befolyással a munkájukra.

Februárban az Európai Fogyasztóvédelmi Szervezetek Szövetsége (BEUC) keresetet nyújtott be az Európai Bizottsághoz és a nemzeti fogyasztóvédelmi hivatalok hálózatához a TikTokkal kapcsolatban, s a dokumentumban arra hívta fel a döntéshozók figyelmét, hogy az álláspontja alapján a cég nem védi kellően a videók használata közben a gyermekek jogait. A beadvány miatt az ügyben az európai uniós hatóságok folytatnak majd vizsgálatot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Lacee86 #2
    Egy nyomorult szar az egész. Nem gondoltam volna, hogy idáig süllyed a világ, hogy ezen a foson lóg az össze csitri, akinek már épp telefont adtak a kezébe.