Berta Sándor

Kockázatot jelenthetnek a digitális adatklónok

A megoldások komoly befolyást gyakorolhatnak az egyes személyek életére.

Internetes algoritmusok a birtokukba jutott információkból, profiladatokból könnyedén felépíthetik egyes felhasználók részletes digitális másolatait, amelyek hosszú távon komoly kockázatot jelenthetnek. Egy digitális klón segítségével nem csupán az tudható meg, hogy valaki mit tett, hanem az is előrejelezhető, hogy nagy valószínűséggel milyen döntéseket fog hozni egy bizonyos helyzetben és azok a döntések befolyásolhatóvá is válnak - ez derült ki a Katari Egyetem Human Digital Thought Clones: The Holy Grail of Artificial Intelligence for Big Data című tanulmányából.

A két szerző, Jon Truby és Rafael Brown, többféle digitális klónt tanulmányozott. Megállapították, hogy számítógép által generált felvételekkel részben előállítható egy ember kinézete és hangja. Az még inkább elgondolkodtató, hogy a mesterséges intelligencia meg tudja tippelni az egyes emberek gondolatait és viselkedését. Ez utóbbi során az algoritmusok megtanulják a döntéseiket és a kedvenc dolgaikat, s ezáltal előre láthatják, hogy az illető mit fog tenni az interneten, valamint befolyásolhatják a tetteit. A digitális klónok így könnyen olyan döntéseket hozhatnak valakinek a nevében, amellyel komoly hatással lehetnek az életére.

A szakértők szerint a legnagyobb problémát az jelenti, hogy a magánélet meghatározása napjainkra elavult. Fontos lenne, hogy a jövőben az emberek bármikor dönthessenek az adataikról, ők legyenek azok tulajdonosai, s jogilag meg kellene különböztetni a digitális profilokat a biológiai forrásaiktól.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gabbbbbbbbbbbb #1
    Caprica.. (itt meg nem tart a gepi tanulas es szerintem sohasem fog, nagyon kiszamithatatlanul dontunk)