Berta Sándor

Engedély nélkül adta ki az ügyfelei adatait a Grindr

A társkereső alkalmazást fejlesztő cégnek nagyon komoly büntetést kell fizetnie.

Az olyan szoftverek, mint a Grindr randiprofilok információit, egészségügyi, vallási hovatartozással kapcsolatos és más intim adatokat adtak tovább a Facebooknak. A Forbrukerradet norvég fogyasztóvédelmi szövetség is megerősítette, hogy több társkereső platform, így a Grindr is hirdetési célokra eladta a felhasználók információi. A platform elsősorban az ügyfelei szexuális szokásaival és érdeklődési körével kapcsolatos adatokat értékesítette. Emellett népszerűek voltak az IP-címek, a korral és a nemmel kapcsolatos információk, valamint a GPS-adatok is.

Most a norvég adatvédelmi hivatal bejelentette, hogy a Grindr fejlesztését végző vállalatot 100 millió norvég korona, vagyis körülbelül másfél milliárd forint pénzbüntetésre ítélték, mert megfelelő engedélyek hiányában hirdetési vállalkozásoknak kiadta az ügyfelei tartózkodási helyére vonatkozó információkat (GPS-koordinátákat, IP-címeket), valamint a korukkal, a nemükkel és a szexuális szokásaikkal kapcsolatos adatokat. Ezzel a gyakorlatával pedig a társaság megsértette a 2018. május 25. óta hatályos európai uniós általános adatvédelmi rendeletet (GDPR).

A hivatal arra mutatott rá, hogy miután az emberek társat keresnek, ezért kiemelten megbíznak az erre a célra szolgáló szoftverekben és azok fejlesztőiben, s szeretnék kifejezetten diszkréten intézni az ismerkedéseiket, ezzel visszaélni pedig finoman szólva sem elfogadható dolog. A Grindr február 15-ig kapott időt a reagálásra, amennyiben ezt nem teszi meg, akkor a hatóság meghozza a végleges döntését.

Finn Myrstad, a norvég fogyasztóvédelmi tanács digitális ügyekért felelős igazgatója közölte, hogy a határozat fontos precedens lehet egy olyan ipar számára, amely a preferenciákkal, a tartózkodási hellyel, a vásárlásokkal, az egészséggel, a szexuális szokásokkal és politikai nézetekkel kapcsolatos információkat gyűjti és osztja meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!