Berta Sándor

Új atkafajt fedeztek fel a Twitter segítségével

A közösségi oldalakon néha érdekes dolgok lelhetők fel.

Tobias Pfingstl, a Grazi Egyetem biológusa egy új atkafajt (Ameronothrus twitter) azonosított azután, hogy annak képét valaki a Twitteren publikálta. Az új atka leírása a Species Diversity oldalán is megjelent.

Pfingstl kijelentette, hogy évente több tucat új atkafajt fedeznek fel, de az nagyon szokatlan, hogy valaki egy új fajra a közösségi portálokon hívja fel a figyelmet. Az érdem egy hobbihorgásznak és -fotósnak köszönhető, aki, mivel nem volt kapása, elindult a kikötő fala mentén és lefotózta, majd le is filmezte a talált állatot, ezután pedig a mozgóképet megjelentette a Twitteren. A bejegyzésre az osztrák biológus japán kollégája figyelt fel, kapcsolatba lépett a szerzővel, a helyszínre utazott, ahol több egyedet is talált. Pfingstl később úgy azonosította az atkát, hogy az annak a családnak a képviselője, amelyet ő fedezett fel Japánban 2019-ben.

A grazi biológus rámutatott, hogy egy olyan állatról van szó, amelynek a rokonai jól alkalmazkodtak a hideghez. Éppen ezért meglepő, hogy ez a faj a szinte szubtrópusi környezetben is előfordult. Eddig nem sikerült megtalálni az egyedek természetes életterét. A kutatók abból indultak ki, hogy az atkák a sziklákon élnek.

Pfingstl rámutatott, hogy az Ameronothrus twitter egyike annak a több tucat fajnak, amelyet világszerte a közösségi portálokon közzétett fotókon fedeztek fel. A szakemberek az elmúlt években azonosítottak egy parazita gombát a Twitteren, egy húsevő növényt a Facebookon és két új legyet a Flickr rendszerében, illetve az Instagramon megjelentetett felvételeken. A biológus leszögezte, hogy a munkájuk azt bizonyította, hogy a közösségi platformok hozzájárulhatnak a tudományhoz és a jövőben a hálózatba kötöttség még nagyobb szerepet játszhat ebben a folyamatban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!