Berta Sándor

Sokan véletlenül osztanak meg álhíreket

Számos felhasználónak fogalma nincsen arról, hogy mi az a kritikus szemlélet.

Az MIT kutatói kimutatták, hogy a közösségi portálokon politikai álhíreket terjesztő átlagemberek többsége valójában nem akar félreinformálni másokat. Éppen ezért megoldást jelenthetne, ha különböző jelölések segítenék a világhálón szörfölőket az egyes bejegyzések valódiságának a megállapításában.

David Rand, az MIT professzora kijelentette, hogy az emberek általában csak a valóságnak megfelelő tartalmakat szeretnék megmutatni másoknak. A közel 5000 amerikai állampolgár bevonásával elkészített tesztjükben a válaszolók közel 50 százaléka nyilatkozta azt, hogy az álhírek megosztása véletlenül történt, mert túl figyelmetlennek vagy stresszesek voltak, míg további 33 százaléka azért terjesztette az anyagokat, mert meg volt győződve arról, hogy azok korrektek. Csupán a 16 százalékuk ismerte el, hogy szándékosan így akart befolyásolni másokat.

Ziv Epstein, az MIT Médialaboratóriumának PhD-hallgatója hozzátette, hogy a tapasztalataik azt mutatják, hogy a felhasználóknak egyáltalán nem mindegy, hogy miket mutatnak meg másoknak. A probléma azonban, hogy a közösségi szolgáltatások üzemeltetőinek a jelenlegi dizájnok megalkotásakor fontosabb a látogatók elköteleződése, mint az, hogy tényszerűen igaz tartalmakat terjesszenek. Ahhoz, hogy az álhírek terjedését korlátozni lehessen, fontos lenne, hogy az emberek többet foglalkozzanak azzal, hogy a megosztott információk korrektek legyenek.

Az MIT tudósai az eredményeiket nyilvánosságra hozták a Nature hasábjain is. A Princeton és a New York-i Egyetem munkatársai 2019-ben megállapították, hogy az idős és konzervatív Facebook-tagok terjesztik a leggyakrabban az álhíreket. A 65 éves vagy idősebb felhasználók közel hétszer több álhírt osztottak meg, mint a 18 és 29 év közöttiek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #25
    Az sg-nek ez a veszte, ellepték az ilyen halandzsázók, mint te. Egy normális világban nem kaphatnátok szót.

    Igen, természetesen 1 db igazság van, ami mindig, minden nézőpontból igazság, annak tagadása pedig a hazugság. Csak beteges modern társadalmunk liberális ideológiái szerint relatív az igazság, a jóság, a szépség, a különféle identitások és végül minden. Eszerint nincs sarokpont, nincs kályha, amitől kiindulhatnánk, így mindinkább abszurdabb helyzeteket normálisnak vél a szemlélő, mert viszonyítása relatív.
    A hamis jelszavak hamisabb akciói (mint pl. nivelláció) eredménye pedig a senkik társadalma, a többség felülkerekedése a minőség felett - ez a demokrácia lényege.
  • cateran #24
    "mert az igazság egy, ami abszolút"

    Jesszum, hany eves vagy? 8-nal tuti nem tobb...

    "Egyebek között az is a baj a demokráciával, hogy te például olyan témához szólhatsz hozzá nyilvánosan, amihez gőzöd sincs, sőt..."

    Visszavonom...5-nel nem lehetsz tobb...Ez siman a dedos szint..(klasszikus pelda: nem mondhatod 1 etelre, hogy rossz, ha nem tudsz fozni. Filmet ne kritizalj, csinalj jobbat....etc)
  • Tetsuo #23
    Egyebek között az is a baj a demokráciával, hogy te például olyan témához szólhatsz hozzá nyilvánosan, amihez gőzöd sincs, sőt...
  • kvp #22
    "De ez törvénybe van iktatva. Akkor igaz vagy nem igaz?"

    Igaz, mert 40%-os szavazatarannyal lehet 2/3-ot elerni ha nincs egyseges ellenzek. Angliaban meg 50%-al lehet kozel 3/3-ot. De ez nem alhir, hanem a torvenyek ismerete. Mint ahogy az USA-ban most tobb tagallamban barki szavazhat, aki elmegy egy szavazohelyisegbe es kijelenti, hogy az adott korzetben van szavazati joga. Es ugyan nem szavazhat tobb helyen, tobbszor, de ezt senki nem ellenorizheti, mert nincs hozza joguk. Szoval a bazisdemokraciatol eleg messze van a nyugati vilag is. Talan Svajc van hozza a legkozelebb.
    https://hu.wikipedia.org/wiki/R%C3%A9szv%C3%A9teli_demokr%C3%A1cia
  • Akva #21
    Ha valóban az álhíreket akarnák betiltani, akkor élből az összes vallással és paranormális meg ufóhívő hírrel kéne kezdeni.

    Másrészt kérdés, mit lehet kezdeni a tövény szerinti csalásokkal. Pl. hogy Magyarországon 40% az kétharmad?

    De ez törvénybe van iktatva. Akkor igaz vagy nem igaz?

    Utoljára szerkesztette: Akva, 2021.03.22. 20:29:46
  • Sydra #20
    Sajnos 60 IQ alatt az emberek nem értik, hogy a politikában az igazság a hatalomból ered nem pedig az objektív megfigyelhető valóságból. A politika nem tud igazságot tenni, mert nem az igazságra épül, hanem az erőszakos hatalomra. Az hogy ki hogyan moderálja a saját weboldalát az magánügy. De amikor az ilyeneket közbeszédre bocsátjuk és politikai döntést akarunk belőle kovácsolni, abból minden lesz csak nem igazság. Rendszerint az erősebb politikai tábor rá kényszeríti az igazságát a gyengébbre, minden mást pedig álhírnek bélyegez. Persze aztán a közéletben meg az ilyen fórumokon jönnek a pártkatonák, meg a hasznos idióták és megpróbálják eladni az egészet objektív igazságnak.
    Utoljára szerkesztette: Sydra, 2021.03.22. 16:37:21
  • duke #19
    "Sokan véletlenül osztanak meg álhíreket "

    Ja persze, meg veletlenul sem azert, mert idiota barmok, akik szandekosan probaljak a hiszteriat fokozni.
  • kvp #18
    Az a baj az osszeskuves elmeletekkel, hogy ha a meggyanusitott fel megerositi, akkor az mar nem elmelet hanem gyakorlat. Jo lenne esetleg a neven nevezni oket, ha van a hetkoznapi emberek altal ellenorizheto bizonyitek, akkor az onnantol teny es nem szamit, hogy a politikai megbizott fact checker szervezetek mit mondanak ra. Ra lehet irni utolag, hogy alhir, meg le lehet torolni a felrakott adatokat ahonnan csak tudjak, de egy-egy ilyet visszaszivni mar nem igazan megy.

    A legdurvabb az, hogy ahol tenyleg egeto szukseg lenne az alhirek es a hazugsagok leleplezesere (lasd: Godeny), de ott a nagy mediacegek hallgatnak es tovabbra is biztositjak a feluletet a hulyesegekben hivoknek. Mert szolasszabadsag. En szemely szerint azt erzem, hogy szinte csak poltikai celok menten minositenek valamit alhirnek, nem a valosag menten. A tenyleges alhireket es a jozan esszel ossze nem egyeztetheto hulyesegeket meg nem csak turik, de egyenesen promotaljak. Lehet, hogy csak tisztan gazdasagi okokbol, lehet hogy politikai szandekkal, teljesen mindegy, szerintem a bevezetett online cenruzra rendszer a nyugati tarsadalmak szamara jelen formajaban karos.
  • Vanek úr #17
    Ó, te jó ég! Tényleg ennyi konteóhívő van itthon? Tényként kezelnek olyan dolgokat, amik nem voltak soha tények. Aztán jönnek azzal, hogy 'arohadtmocsokmásikpolitikaioldal' fake news-ozik, mert 'amioldalunkazegyedüligazésjóságos'. És csodálkoznak, hogy a valóság más. De persze ezt könnyen le tudják mosni a saját véleményükkel, hiszen ide is működik a 'fake-news' aduász; és innentől már megint maguknak van igazuk (vagyis akkor is, ha nem). És akkor itthon meg csodálkozunk azon, hogy mennyi a Gődény-féle 'megtérített' ember, pedig ott a tudomány áll a megcélzott parton, nem egy másik politikai oldal...
    Utoljára szerkesztette: Vanek úr, 2021.03.22. 12:27:48
  • Tetsuo #16
    Egy ócska trollként akarod bizonyítani, hogy nézőpont kérdése a fake news? A fake news mögött hazugság rejlik, az pedig abszolút eredetű. Az úgynevezett szubjektív igazságok mind hazugságok, mert az igazság egy, ami abszolút és nem lehet tolerancia etekintetben.

    Konkrétan az aktuálpolitikát illetően a demokraták óriási mértékben csaltak a legutóbbi választásokon, viszont Donald Trump éppúgy judeokrata báb, mint Joe Biden. A BLM mozgalom és vele a balliberális politikai irányzatok nem az egyenlőségért, hanem a káoszért küzdenek, ami minden pillanatban megnyilvánul.

    Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2021.03.22. 10:10:53