Berta Sándor

Álhírek elleni harc - fontos szerep jut a címeknek

A területen sikeres lehet egy új módszer.

A MIT kutatói a tanulmányukban kimutatták, hogy hatékonyabbá tehető az álhírekkel szembeni fellépés, ha a felhasználók először az adott anyagok címeivel és nem pedig azzal a jelöléssel szembesülnek, hogy az anyag álinformáció-e vagy sem. A szakemberek úgy vélték, hogy a felhasználók jobban meg tudják ítélni az egyes cikkeket, ha csupán a címekből indulhatnak ki és ők dönthetik el, hogy a tudósítás álhír vagy nem.

A tudósokt azzal érveltek, hogy az álhíreknek eleve sokkal figyelemfelkeltőbb címekre van szükségük ahhoz, mint más anyagoknak. Fontos viszont, hogy a tényellenőrzésre utaló jelöléseknek közvetlenül a cím után kell következniük, hogy a felhasználókba az esetleges téves információk ne ivódjanak be túlságosan.

Az MIT munkatársai az elvégzett kísérlet keretében 2683 személynek mutattak meg 36 kiválasztott címet, amelyeknek pontosan a fele tartozott valódi, illetve álhírekhez. A cikkek előtt, után és mellett ugyanakkor rövid jelölések voltak láthatók, amelyek felhívták a figyelmet arra, hogy álhírről van-e szó vagy sem. Ezután a kísérletben résztvevőknek maguknak kellett eldönteniük, hogy megbízhatnak-e a címekben vagy nem.

A címek után elhelyezett jelölések esetében a résztvevők 25,3 százalékkal kevesebb alkalommal ítélték meg tévesen az adott híreket. A bevezető melletti jelölések esetén a tévedések aránya 8,6 százalékra csökkent, míg egy korrektúra esetében 5,7 százalékra. A tapasztalatok azt mutatták, hogy lehetőséget kell adni az olvasóknak arra, hogy a címek alapján kialakuljanak bennük az első benyomások és csak azután szabad őket felvilágosítani arról, hogy az anyag álhír vagy nem. Amennyiben nem, akkor azáltal erősödik a cikk valóságtartalma, míg, ha álhírről, akkor tompítani lehet a valótlanságok hatását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TokraFan #4
    A PC túl van tolva, egy kis csoport a PC-t hasnzálja fel saját érdekei és céljai eléréséhez, illetve a politikai ellenfelei ellen. Csakhogy, buta és naív az, aki emellett nem látja, hogy pont ugyanez zajlik a másik oldalon, csak ott a vallást használják fel erre a célra. A repu/konzerv oldal a vallási fanatizmust és a tudománytalan konteókat tolja túl, a másik oldalnál emlegetett módon és céllal!

    Egy dolog közös. Az egyszeri hülyét mindkettő kiválóan megvezeti és hergeli, melynek végén legtöbb esetben kiirtjék egymást jellemzően azok, akiknek a két szűk, érdekből szító csoporton kívlül a hergelés nélkül sokkal kevésbé van baja egymással. Óvoda...Elég gáz látni, ahogy a történelem hatvanezredszerre is megismétli önmagát, az emberek meg pont olyan hülyék és besz*pják ezt, mint bármikor korábban.
  • kvp #3
    Itt arrol van szo, amit a tudosok nem igazan akarnak felismerni, hogy ha odairjak valami _ele_, hogy alhir, akkor az emberek tobbsege automatikusan azt gondolja, hogy biztos igaz csak el akarjak hallgatni. Ellenben ha mogotte van a jeloles, akkor eloszor elolvassak a cimet, igy tobbnyire a valodi alhireket mar meg tudjak kulonboztetni a hamis alhirektol, utobbiak az elhallgatasra itelt valodi hirek.

    Szerintem sokkal jobb lenne, ha a valodi alhireket jelolnek csak alhirnek es a cenzurazott tartalmakat a "politikailag inkorrekt" vagy "duplagondol" jellel jelolnek. Igy az embereket nem bosszantana, hogy a laposfoldes hirek egy jelolessel szerepelnek a szolasszabadsag betiltasarol szolokkal. Pedig az elso egyertelmuen alhir, a masodik meg szomoru teny.

    ps: Mi jelenleg amerikaban a poltikailag korrekt viselkedes? (minden mas bigottsagnak szamit es rassziszta is)
    https://hu.wikipedia.org/wiki/Duplagondol
  • TokraFan #2
    Kihagytad, hogy sokszor több hetes (ál)hírekkel operálnak.
    Viszont jó érzékkel adagolják a konteós marhaságokat, mivel az SG "közönsége" meglehetősen gazdag konteó hívőkben.
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2021.01.28. 21:55:11
  • Szefmester #1
    Hehe.. akkor az SG-nek bealkonyult. A cikkjeitek nagy része klasszikusan clickbait cím amikben abszolúte nem szabad megbízni.

    Sok cikket .. bocs. "cikket" már meg sem nyitok, mert tudom hogy egy fél mondat lehet benne lényeges, vagy egy kép amit bárhol látni.