Berta Sándor

Virágzik az álhírek üzletága

Szinte az összes nagy platform megbukott egy teszten.

A rigai székhelyű Stratégiai Kommunikációs Központ (Stratcom) az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez (NATO) tartozik és a fő feladata a propaganda elleni védekezés. A centrum munkatársai május és augusztus között azt vizsgálták, hogy vajon a legnépszerűbb oldalakra felkerülő álhírek és -bejegyzések eltávolításra kerülnek-e. A most nyilvánosságra hozott jelentésből kiderült, hogy a szakembereknek mindössze 300 euróért sikerült beszerezniük egy olyan csomagot a manipulációs szolgáltatóktól (MSP), amely összesen 3530 álkommentárt, 25 750 állájkot, 20 000 áloldallehívást és 5100 álkövetőt tartalmazott a Facebookon, az Instagram, a Twitter és a YouTube rendszerében.

A központ 11 orosz, 2 német és 1-1 lengyel, francia és olasz MSP ajánlatait fogadta el. A kutatók ilyen módon végül 54 380 nem valódi interakció és 105 különböző álbejegyzés birtokába jutottak. A megvásárolt tartalmak 18 739 fiókból származtak. Az internetes platformok gyakran emlegetett ellenintézkedéseiből gyakorlatilag semmit sem lehetett észrevenni. A bejegyzések első megjelentetését követő négy hét után is ötből manipulált posztból négy még gond nélkül elérhető volt.

A Stratcom munkatársai a szolgáltatások további tesztelése céljából az álbejegyzések egy részét bejelentették az ügyfélszolgálatoknak. Ezután sem történt gyakorlatilag semmi, hiszen három héttel később az érintett tartalmak 95 százaléka még mindig hozzáférhető volt. Hat héten belül a YouTube az áltartalmak 11, az Instagram 14, a Facebook 21, míg a Twitter kicsivel több mint egyharmadát törölte csupán.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • ostoros #27
  Marhaság.
 • Dante73 #26
  Sajnálom, hogy a saját mondataid sem érted.
  BUÉK.
 • Sydra #25
  Vitatkozni nem úgy kell, hogy mindent amit mondok ugyanazzal a szóhasználattal, de megfordítva vissza mondod. Ez a dedós szint.
  Te nem akarsz élni hagyni senkit. Épp azt bizonygatod, hogy törölni kell vadidegenek beszélgetéseit ha azok nem a te szabályaid szerint beszélgetnek. Önelégült vagy és hatalommániás, de még ahhoz is buta vagy, hogy ezt megértsd.
 • Dante73 #24
  1; Nem. Ahhoz van joga, hogy tiszteletben tartsd. Ahogy Ő is Téged. Ettől neked nem kell szexelned vele, tehát az, hogy ez ellen Te tiltakozol, csak gyűlölet az iránt, amit nem értesz. (Én sem értem. De tiszteletben tartom, mert ember. Semmi károm nem származik belőle, ugyanis....)
  2; Mivel törvényesen nem lehet adatokat gyűjteni etnikumokról, (Csak önbevallás alapján, ami semmit nem ér, hiszen én pl grönobli vagyok a legutóbbi népszámlálás alapján) így nyilvánvaló hazugság az összes ilyen "statisztika". Ennek fényében, ilyenekben csak az hisz, aki hinni akar, hogy megerősítse a saját gyűlöletét, előítéleteit. Én személy szerint undorítónak találom, a tények ismeretében a dolgot. (TI TILOS, ilyen adatot gyűjteni, tehát NEM LEHET VALÓS egyetlen ilyen adat sem.)
  3; Nem. Te vállalsz nyíltan diktatórikus, emberileg igazolhatatlan elveket. ÉBRESZTŐ! Nem az én agyam van sorosozással, migráncsozással kimosva.
  Egyetlen elvet vallok. Élni, és élni hagyni. Engem hol érdekel, ha valaki nőnek érzi magát? Nem képzelem, hogy az én értékrendem jobb lenne, mint az övé. Tehát nem kényszerítem rá, hogy de, Ő férfi. Engem hagyjon békén. Ennyi. Ha Te valamiféle erkölcsrendésznek érzed magad, hogy neked igenis a tudtára kell adnod, hogy Ő férfi, akkor (jobb, ha tudod) nem vele, vagy velem van baj, hanem Veled, mert Te akarod a Te értékrended rákényszeríteni. Ő csak azt akarja, hogy hagyd békén.
  És még Te beszélsz diktatúráról, mikor Te akarod a saját értékrended rákényszeríteni. Jó reggelt.
 • Sydra #23
  "1; Nem hivatkozunk arra a transzgnderre, aki nőnek érzi magát, férfiként. Ugyanis JOGA VAN hozzá. Én is törölném."
  Joga van ahhoz, hogy én azt mondjam vagy gondoljam róla amit ő akar? Hogy lenne joga hozzá? Mitől előrébb való az ő szubjektív érzése, mint mások meggyőződése? Ez semmivel nem másabb, mint mikor egy vallásos ember rákényszeríti a vallási nézeteit mindenki másra.

  "Polkorrekt etnikai statisztika nincsen, ugyanis azt fejlettebb országokban nem nézhetik, milyen etnikumba tartozol. Törvényileg tilos."
  Az hogy valami törvénybe van foglalva az nem igazol semmit. Az hogy én mit nézek magánszemélyként azt elvi alapon nem lehet tiltani.

  Te teljesen nyíltan vállalsz erkölcstelen, erőszakos és zsarnoki álláspontokat. Teljesen kimosták az agyadat. Ébresztő!
  Utoljára szerkesztette: Sydra, 2019.12.31. 15:08:57
 • noland #22
  Hát persze...aztán észreveszik, hogy az óriás keze a bilibe lóg, mert minden kártyavár összeomlik egyszer
 • Dante73 #21
  1; Nem hivatkozunk arra a transzgnderre, aki nőnek érzi magát, férfiként. Ugyanis JOGA VAN hozzá. Én is törölném.
  2; Polkorrekt etnikai statisztika nincsen, ugyanis azt fejlettebb országokban nem nézhetik, milyen etnikumba tartozol. Törvényileg tilos.
  3; Nem mindegy, hogyan kritizálod. Lásd kettes pont.
  Amiket hoztál példának, azok józan ésszel pont, hogy a törlendő kategóriába esnek.

  Nézd meg Magyarországot. Gyűlölünk, központi parancsra. Másról sem szól a dolog, mert érdemi kormányzás az nincsen, hacsak azt nem vesszük annak, hogy elveszünk a szegényektől, és M.L-nek, vagy az elnöki vejnek adjuk. Eközben nézd meg a komcsizó házelnököt, aki a komcsi fogalmát még túl is teljesíti, sok százszor annyit lopnak, mint az előző "tolvaj kormányok" összesen. És miért maradnak hatalmon? Mert rájátszanak az emberi gyűlöletre félelemre...
 • ostoros #20
  Ez addig van így, amíg az óriáscégek nem szereznek hatalmat. Ha pedig megvették a politikusodat, akkor pedig bizony hatalmat vásároltak.
 • Akva #19
  "miért is kéne egy ország állampolgárainak a saját államától, választott vezetőitől, hatóságaitól jobban félnie, mint a más országok érdekeit szolgáló óriáscégektől, más országok kormányaitól, vezetőitől, titkosszolgálataitól?"

  Azért, mert - háborúesetét leszámítva - egyetlen kormány, politikus, titkosszolgálat, óriáscég nem tud annyira kifosztani és megnyomorítani, mint a saját választott kormányod és vezetőid. A titkosszolgálatra ráadásul nem is szavazhatsz.

  Egy óriáscég is azért tud kifosztani, mert derék választott politikusaink olyan törvényeket hoznak, hogy megteheti.
 • Sydra #18
  "NEM csak az állam élhet vissza a hírek manipulálásával, hanem pl. olyan magánszervezetek is mint a facebook."
  Igen erre kitértem. Ott számomra a tulajdonjog elsőbbséget élvez annak ellenére, hogy nem értek egyet a facebook, google és társai magatartásával. Más módszert kell keresni a probléma megoldására. Pl. a gab.ai, minds.com, bitchute.com azzal hirdetik magukat, hogy ők nem manipulálják a híreket és nem cenzúráznak (mondjuk a pornót nem engedik).
  Az állam viszont közintézmény. Nincs klasszikus értelemben vett tulajdonosa. Mindenki érdekeit képviselnie kell és nem diszkriminálhat senkit. Ellenkező esetben zsarnokság jön létre.