Berta Sándor

Online tartalmak az IT-óriások nélkül?

Egy új szoftver megmutatja, hogy mennyire ki vannak szolgáltatva a felhasználók az informatikai cégeknek.

Azt eddig is pontosan tudni lehetett, hogy az Amazon, a Facebook, a Google és a Microsoft nélkül a világháló közel sem így nézne ki, a négy óriáscég által összegyűjtött tartalmak teszik ki az elérhető anyagok jelentős részét. Most azonban elérhetővé vált több népszerű böngészőre is a Big Tech Detective nevű kiegészítő, amely e társaságok webes forgalmának elemzésével tökéletes bepillantást enged abba, hogy mennyire befolyással vannak a mindennapi életünkre.

A program semmi mást nem csinál, csupán blokkolja minden olyan oldalhoz a hozzáférést, amely az internetezők adatait továbbítják az Amazon, a Facebook, a Google vagy a Microsoft szervereinek. S mindegy, hogy az adott portál az Amazon Web Services szolgáltatásra vagy egy másik ajánlatra támaszkodik-e. A cél nem az adatvédelem vagy a jobb magánszféra biztosítása, hanem a jelenlegi online hatalmi struktúrák bemutatása.


A böngészőkiegészítő telepítése közel sem egyszerű, a folyamat több lépcsőből áll. Nem tölthető le alkalmazásboltokból és manuálisan kell installálni. A sikeres telepítés után, ha valaki csak öt percig használja a Big Tech Detective-t, akkor valószínűleg hitetlenkedve ül a képernyő előtt. Harminc perc elteltével a meglepetés lassan átvált dühbe, ugyanis kiderül, hogy a négy nagy vállalat nélkül gyakorlatilag semmi sem működik az interneten. Többek között elérhetetlenek az olyan ismert alternatív keresők és e-mail-szolgáltatók, mint a DuckDuckGo, az Ecosia vagy a Fastmail, továbbá a legújabb hírek, az időjárás-előrejelzések, a stream-platformok, a közösségi hálózatok, az online vásárlási lehetőségek, a lexikonok és a navigáció szolgáltatások. Csupán egy-egy független webes sziget található a monopolhelyzetben lévő óriások tengerében.

A szoftver az Economic Security Project nevű nem kormányzati szervezethez köthető, amelynek egyik legfontosabb finanszírozója Chris Hughes, a Facebook társalapítója, aki 2019 júniusában közölte, hogy feldaraboltatná az óriáscéget. A szakember nagyobb piaci versenyt, több szabályozást és mindenekelőtt a nagy társaságok feldarabolását szeretné elérni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • M2 #2
    Ezért röhögök mindig az olyan tudatlan ál-forradalmárokon, akik azt mondják: "nem vagyok fent a facebookon, mert nem akarom, hogy megfigyeljenek".
    Aham, kis naív butuskám!