Berta Sándor

Elvárják a helyi szoftverek használatát Orosz­országban

Moszkva azt szeretné, ha a polgárai az eddiginél több orosz programot alkalmaznának.

Vlagyimir Putyin orosz elnök 2019 decemberében írta alá azt a törvényt, amely 2020. június elsejétől lépett hatályba és kimondja, hogy a gyártók kötelesek minden Oroszországban piacra dobott eszközükre helyi alkalmazásokat telepíteni. A jogszabály nem tesz különbséget az adott készüléktípusok között, így egyaránt vonatkozik az okostelefonokra, a notebookokra, az asztali számítógépekre, az okostelevíziókra és más termékekre.

Az orosz állam most a telefongyártóktól várja, hogy teljesítsék a törvényben leírt kötelezettségeiket. Április elsejétől a rendelkezések az iPhone, az iPad és a Mac modellekre is vonatkoznak, így azok tulajdonosai kötelesek lesznek számos orosz fejlesztésű szoftvert feltelepíteni az eszközökre. Az Apple eleinte nem akarta teljesíteni a kötelezettségeket, de a Vedomosztyi orosz napilap most egy bennfentesre hivatkozva azt írta, hogy a kaliforniai konszern engedett a rá nehezedő nyomásnak és megállapodott az illetékes minisztériummal.

A Vedomosztyi közölte, hogy a feltelepítendő programok a Kaspersky, a Mail.ru csoport, a Rostelekom és a Yandex termékei, amelyek elterjedését az orosz állam szeretné elősegíteni. Az érintett alkalmazások listáját korábban az orosz kormány elfogadta, de azt idővel folyamatosan bővíteni fogják.

A törvényt bírálók úgy vélték, hogy a jogszabály a kormány kísérlete arra, hogy rávegye az embereket az orosz fejlesztésű szoftverek használatára. Problémát jelentene, hogy a dolog komoly hatással lehet a programok piaci pozíciójára, miközben ezzel párhuzamosan a helyi hatóságok számára is könnyebbé válhat az emberek ellenőrzése és az adataikhoz való hozzáférés.

A 9to5Mac a fenti információkat azzal egészítette ki, hogy az alkalmazások között vannak a Kaspersky biztonsági szoftverei, egy orosz böngésző és egy térképszolgáltatás, amelyek automatikusan felkerülhetnek az Apple készülékeire, ha a felhasználó nem figyel oda és nem utasítja el a plusz programok telepítését, amikor erre lehetősége nyílik. Ugyanakkor az alkalmazások később bármikor eltávolíthatók.

A szabályozás nem csupán az Apple-t érinti, hanem más gyártók okostelefonjait és számítógépeit is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • kvp #7
  "A különbség csak az, hogy putyin egy sorozat- és tömeggyilkos gazember..."

  Ha az amerikai drontamadasok civil aldozatait nezzuk, akkor Putyin sokkal profibb, o csak max. a politikai ellensegeit teteti el, nem a csaladjukat, a szomszedaikat es akiket meg a raketak eltalalnak. A nagy kulonbseg az, hogy Oroszorszagban csak egy ember van aki iranyitja az allamot, addig az USA eseten rendszerszintu a nepirtas es a hadsereg normal mukodesenek reszet kepezi. Kerdes melyik a rosszabb???
 • Tetsuo #6
  Biden/Obama, Netanyahu, Macron, Merkel, Michel és von der Leyen semmivel nem különbek Putyinnál sőt, erkölcsiségben és szellemiségben még rosszabbak az orosz elnöknél.
  Az évszázadok során a világpolitika olyan szintre süllyedt, hogy általában véve az útszéli kurvánál is alantasabb egy politikus élete Keleten és Nyugaton egyaránt. Bár Keleten még található itt-ott államférfi és több kiemelkedő tehetség, Nyugaton ezek már eltűntek, csak az önös érdek, hedonizmus, korrupció és egyéb károkozás, gonoszság előtti szervilis behódolás, a legalacsonyabbrendű emberek legmagasabbra emelése, az ördögi társadalomformálás/-rombolás, csoportok és egyének identitás- és értékvesztése maradt. A hazugságok, hamis retorika, hamis kultúrák, hamis világokban való, mindent felemésztő pazarló, állati ösztönöket kiélő dagonyázás jellemzi a politikát.
  A diplomácia annak része, de talán még alantasabb, hiszen még hamisabb: baráti országok, cégek és emberek permanensen egymást lehallgatják, manipulálják. Úgynevezett demokráciákban titkos szerződéseket kötnek, több szinten megállapodnak...

  A hazudott liberális demokrácia mint társadalmi forma a legrosszabb mind közül, mert valóban a történelem során eddig ez a legembertelenebb társadalmi berendezkedés, a legalacsonyabb rendű szellemiség az államot illetően.
  A liberális demokráciák minden szólama hazugság, elveik üres frázisok, céljuk a rombolás.
 • Csaba161 #5
  Ja, és ha ilyenek írnál be Kínában a kínai újságírásról az internetre, már rég egy átnevelőtáborban gyógyszereznének be...
 • Csaba161 #4
  A különbség csak az, hogy putyin egy sorozat- és tömeggyilkos gazember...
 • kvp #3
  Azert az is valoszinu, hogy nem akarja, hogy ugy jarjanak, mint az amerikai allam a solarwinds-el. Ezert nem vesznek olcso kinai haditechnikat sem. Az orosz allam azt szeretne, ha a Google vagy a Facebook nem allithatna oket a szonyeg szelere amikor eppen kedvuk van hozza, mint tettek azt az Ausztral allammal.
 • Atisz #2
  Jogos, bár Németországban kb. annyira "szabad" a sajtó, mint Oroszországban, azzal különbséggel, hogy újságíróként nem az életed, "csupán" a munkahelyedet veszítheted el, ha a rendszernek nem tetsző dolgot írsz...

  Azok után meg, hogy az Egyesült Államokban gyakorlatilag tech-cégek buktatnak meg egy elnököt, tejesen érthető az, amit Putyin csinál.
 • lammaer #1
  Ha nem Oroszországról lenne szó, hanem mondjuk Németországról, Angliáról vagy Japánról akkor azt mondanám jó kezdeményezés ez.
  Csak hát tudjuk hogy Moszkva miért akarja a polggárait levágni a világ többi részéről...
  Utoljára szerkesztette: lammaer, 2021.03.22. 09:09:14