Berta Sándor

200 000 kamerát szerel fel arcfelismerő szoftverrel Moszkva

Az orosz főváros vezetői Kína példáját követnék.

Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester közölte, hogy 2020-tól az összes helyi térfigyelő kamerát arcfelismerő szoftverrel egészítik ki. A célja az, hogy Moszkvát a világ egyik legbiztonságosabb városává tegye és ezért kész akár az egyik legnagyobb megfigyelőrendszert alkalmazni. Ekkora kamerahálózatot eddig csak néhány kínai metropoliszban alkalmaztak.

Jelenleg Moszkvában kamerák vannak a metrókban, az iskolákban, a parkokban, de a házak bejáratainál és udvarain is. Napjainkban több mint 200 000 készülék működik, a számuk évente több ezerrel emelkedik. Az elképzeléseket nem fogadták kitörő örömmel a helyi lakosok, számos tüntetést szerveztek. Szeptember elején kiderült, hogy az orosz főváros IT-részlege 260 millió rubelért vásárolt műszaki szolgáltatásokat és videoelemző megoldásokat, többek között arcfelismerő szoftvereket. Az utóbbiakat elsősorban a nagy eseményeken, például a politikai demonstrációkon használnák a hatóságok.

Jelenleg legalább 3000 kamera van összekötve a beszerzett arcfelismerő szoftverekkel. Ilyen megoldást alkalmaztak a hivatalok a tavalyi labdarúgó-világbajnokságon a stadionokban és a metróállomásokon. De azt a mai napig nem lehet tudni, hogy mely létesítményekben került sor ilyen akciókra és azok mennyire voltak sikeresek. Ugyanez a helyzet az egyik metróállomáson végrehajtott teszt esetében is. A különböző biztonsági projektek is teljesen átláthatatlanok, a felhasználók gyakorlatilag semmilyen tájékoztatást nem kapnak. Az Ntechlab helyi cég megerősítette, hogy például az arcfelismerő programok beszerzésével kapcsolatos pályázat részleteit sem hozták nyilvánosságra a mai napig. Így érthető, hogy az emberek többsége a megfigyelési állam kiépülésétől tart.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Mat666 #3
  Ezt magyarázd meg bővebben a kettőnek mi köze van egymáshoz?
 • gombabácsi #2
  keresztény kultúra
 • TokraFan #1
  "Így érthető, hogy az emberek többsége a megfigyelési állam kiépülésétől tart."

  Meglepődik ezen még valaki? Oroszok...Hamarosan a csútinak is eszébe fog ez még jutni.