Berta Sándor

Bírságot kaphat Orosz­országban a Facebook és a Twitter

A két IT-céget azért büntethetik meg, mert nem hajlandók az orosz felhasználók adatait helyben tárolni.

Az orosz tömegtájékoztatási és távközlési hatóság (Roszkomnadzor) közölte, hogy hivatalos eljárást vezetett be a Facebook és a Twitter ellen amiatt, mert egyik társaság sem tartotta be azt az előírást, hogy az orosz internetezők adatait helyi szervereken tárolják. Amennyiben a két céget bűnösnek találják, akkor a hatályos jogszabály értelmében akár 1-6 millió rubel közötti (átszámítva legfeljebb 84 477 eurós) pénzbírságot is kiszabhatnak rájuk. Ezt ugyan aligha éreznék meg a vállalatok, de a Roszkomnadzor blokkolhatja is a szolgáltatásaikat. Bár ez utóbbi megvalósítása kérdéses, de egy sokkal komolyabb büntetés lehetne.

A hivatal rámutatott, hogy a két érintett nagyállalat megtagadta az adatok oroszországi szervereken való tárolását. Az eljárás elindítására vonatkozó dokumentumot a Twitter egyik képviselőjének jelenlétében írták alá, a Facebook képviselője ugyanakkor nem jelent meg az eseményen. Ezért a közösségi platformnak három napon belül kikézbesítik az iratot, amelyet továbbítottak az illetékes orosz bíróságnak is.

A BleepingComputer IT-magazin azt írta, hogy a Facebookot és a Twittert valóban fenyegetheti egy blokád, már csak azért is, mert 2015 végén a LinkedInhez való hozzáféréseket - hasonló törvénysértések miatt - szintén blokkolták. Az Apple inkább az együttműködést választotta és az orosz felhasználók adatait helyi szervereken őrzi.

Tavaly januárban egyébként már indult közigazgatási eljárás a Facebook és a Twitter ellen Oroszországban, amelynek hátterében szintén az állt, hogy a két amerikai közösségi szolgáltató nem helyi szervereken tárolta a helyi felhasználók személyes adatait. Akkor egy év haladékot kaptak a vonatkozó jogszabály betartására. 2019 decemberében Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta azt a törvényt, amely a maximálisan kiszabható pénzbüntetés összegét 18 millió rubelre emelte.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gombabácsi #1
    ez felháborító! a gigacégek tisztességes, egészséges kapitalista versenyt folytatnak!
    XD