Berta Sándor

Európában építhet gyárat a TSMC

A jelenleginél kedvezőbb helyzetbe kerülhet a kontinens.

A DigiTimes tajvani IT-portál értesülései alapján a Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. Ltd. (TSMC) Európában egy új chipgyártó üzemet akar építeni. Mindez egybeesik a kontinens vezetőinek elképzeléseivel, akik szeretnék a mostaninál jobb pozícióba hozni a helyi chipgyártást. A döntéshozók több tízmilliárd eurós beruházásokat terveznek és az összeg ideális helyzetben elérheti az 50 milliárd eurót is. Emellett kiderült, hogy kibővíti a drezdai üzemét a Globalfoundries.

Néhány évvel ezelőttig a TSMC kizárólag "Tajvan-orientált" volt, amely azt jelentette, hogy a társaság 2-3 nagy helyi létesítményben készítette a termékeit. Azonban egyre nagyobb igény jelentkezett egy új geopolitikai stratégiára, így a társaság gyárat épít Kínában, majd az Amerikai Egyesült Államokban, míg Japánban hamarosan elkészül a cég campusa. Ebbe a sorba fog becsatlakozni a közeljövőben megvalósított európai beruházás.

Egy tavaly decemberi nyilatkozat szerint az Európai Unió három év alatt akár 145 milliárd eurót is kész beruházni a félvezetőpiacon, amelyen a részesedése becslések alapján 6 százalék.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!