Franczy

A TSMC bekerült a chipgyártó top10-be

Egy az IC Insights által nyilvánosságra hozott jelentésből kiderül, hogy a mostanság sokat emlegetett távol-keleti TSMC-nek (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) most először sikerült felkerülnie a világ tíz legnagyobb chipgyártó cégét felsoroló előkelő toplistára.

Az immár hosszabb ideje a világ elsőszámú szerződéses félvezetőgyártójaként nyilvántartott TSMC ugyanis a 2002-es forgalmi adatok alapján a világ tizedik legnagyobb chipgyártó cégévé avanzsált. Az elmúlt esztendőben mintegy 4,66 milliárd dolláros forgalmat lebonyolító hsinchui székhelyű óriáscég 2001-ben még csak 3,71 milliárd dolláros forgalommal rendelkezett, ami akkor csak a toplista tizennegyedik helyéhez volt elegendő.


A jelentést készítő Scottsdale-i piackutató cég munkatársai felhívják a figyelmet arra, hogy a TSMC a világ első olyan tajvani chipgyártója és szerződéses félvezetőgyártója, melynek sikerült betörnie az említett toplista első tíz helyének valamelyikére. Érdekesség, hogy ezáltal a TSMC egy olyan nagy és neves chipgyártót szorított le a tizes listáról, mint a hollandiai Philips Semiconductor, mely cég az elmúlt évben mindössze 4,4 milliárd dolláros forgalmat bonyolított le. Ezzel együtt a Philips vezetőinek nincs okuk aggodalomra, annál is inkább, mert a holland cég a TSMC egyik legnagyobb részvényese.

Ahogy az várható volt, az Intel vezető pozícióját 2002-ben sem veszélyeztette egyetlen konkurens sem. A Santa Clara-i székhelyű chipgyártó a tavalyi esztendőben mintegy 23,99 milliárd dolláros forgalmat bonyolított le, mely egy százalékkal nagyobb a cég 2001-es forgalmánál. A chipgyártók toplistáján az előkelő második helyet a 2001-ben még csak a harmadik helyet birtokló Samsung Electronics foglalja el, mely dél-koreai cég 8,73 milliárd dolláros forgalmat bonyolított le 2002-ben, ezzel mintegy 38 százalékkal túlteljesítve 2001-es eredményeit. A Samsung egyébként azt a Texax Instruments-t szorította le a második helyről a harmadikra, mely 2002-ben elért 6,5 milliárd dolláros forgalmával mindössze egy százalékkal javított a 2001-ben elért eredményein. A toplista további helyezettjei sorrendben a következő cégek: STMicro, Toshiba, NEC, Infineon, Hitachi, Motorola, TSMC.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [HUN]PAStheLoD #3
    lehet hogy a noneme is ott hészül csak egyel kevesebb a házszám!