Franczy

Nvidia helyzetkép

A grafikuskártyák gyártásával foglalkozó cégek legfrissebb jelentései szerint az Nvidia még mindig nem tud megfelelő mennyiségű Titanium grafikuschipet biztosítani számukra, így jelenleg a GeForce2 Ti, GeForce3 Ti 200 és GeForce3 Ti 500 grafikuschipekből is hiány van a piacon. Ezen chipek az idei év utolsó negyedévében eddig szinte végig hiánycikkeknek számítottak, mely jelenségnek egyébként több oka van, és egyelőre kérdéses, hogy az Nvidia képes lesz-e arra, hogy a közeljövőben növelje gyártókapacitását.

A Titanium grafikuschipek hiánycikké válásában komoly szerepet játszott, hogy mivel az Nvidia legkomolyabb konkurense, az ATI meglehetősen versenyképes termékeket dobott piacra az ATI RADEON 8500, valamint az ATI RADEON 7500 képében, az Nvidiának csökkenteni kellett az árait, mely ahhoz vezetett, hogy még a korábban tapasztaltaknál is nagyobb felvásárlóerő mutatkozott az Nvidia termékek iránt. Szakértők szerint ez ügyben az sem elhanyagolható szempont, hogy a Pentium 4-es rendszerek ára a közelmúltban nagyon meredek esésnek indult, mely jelenség ugyancsak rendkívül jó hatást gyakorolt a grafikuskártyák piacára, vagyis az Nvidiára is, mely cég ennek következtében annyi grafikuschipet adott el, hogy raktárai lényegében teljesen kiürültek.

Arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy nem kizárólag a high-end, valamint középkategóriás, Titanium grafikuschipekből van hiány manapság, hiszen az idei év negyedik negyedévében a belépőszintű GeForce2 MX-es chipek után is kapkodniuk kellett a grafikuskártya gyártóknak. Ez egyrészt a GeForce2 MX nagyon kedvező árának és ezzel párhuzamosan rendkívüli népszerűségének és kelendőségének köszönhető, másrészt pedig annak, hogy az Nvidia szépen lassan felhagy a GeForce2 MX chipek gyártásával, ugyanis szeretne mielőbb átállni a jelenleg NV17-es fejlesztési kódnevet viselő, minden eddiginél olcsóbb GeForce3-as chip gyártására, mely chip egyébként várhatóan valamikor a jövő év elején kerül napvilágra.

Ugyancsak az indokok közé tartozik, hogy a chipgyártással foglalkozó TSMC egyszerűen nem tudott megfelelő mennyiségű Nvidia chipet gyártani, ugyanis a TSMC-nek az utóbbi időkben egyre nagyobb gyártókapacitását foglalták le az olyan nagy cégek, mint például az ATI, vagy a VIA Technologies. Egyesek szerint egyébként az is könnyen elképzelhető, hogy gyártási nehézségek miatt a fentebb említett NV17-es chip, valamint az Nvidia új nagyágyúja, az NV25 megjelenése is csúszik majd pár hónapot, addig azonban az Nvidia megtesz minden tőle telhetőt az ügy érdekében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Assassin #1
    Itthon nagyjából mennyi most egy gforce2ti és egy geforce3?