Berta Sándor

Huawei-bojkottot vár el a TSMC-től Washington

Az amerikai kormány továbbra is igyekszik nyomást gyakorolni a chipgyártóra.

Washington fokozza a nyomást a Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) cégre azért, hogy az Amerikai Egyesült Államokban is nyisson meg legalább egy gyárat. Ugyan a vállalat hangsúlyozta, hogy jelenleg nincs konkrét terve egyesült államokbeli üzem megvásárlására vagy egy új létesítmény felépítésére és megnyitására, ettől még az üzengetés folyamatos. Az USA leginkább attól tart, hogy Kína komoly befolyást szerezhet a társaságban, amely számos aktuális amerikai katonai projekt, többek között az F-35 Lightning II vadászbombázó repülőgép-program és számos műholdprojekt beszállítója.

Most az amerikai politikusok egy újabb ötlettel álltak elő. A Reuters és a The Wall Street Journal bennfentesektől származó információk alapján arról tudósított, hogy előírnák a TSMC-nek, hogy nem gyárthat több chipet a Huawei számára. A hosszú távú cél az, hogy a világon egyetlen vállalkozás se legyen a kínai konszern partnere. Az amerikai kereskedelmi minisztérium ehhez kész módosítani akár az úgynevezett Foreign Direct Product Rule-t is.

A kiszivárgott tervezet értelmében azok a külföldi vállalatok, amelyek amerikai chipeket vagy szoftvereket alkalmaznak, kötelesek lennének a szükséges tengerentúli licencet megszerezni, ha a Huawei számára akarnak alkatrészeket vagy rendszereket szállítani. Ez jelentős mértékű kibővítése lenne a meglévő exportkorlátozásoknak. Ráadásul azt sem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy mindegyik chipgyártó a hollandiai ASML, valamint az amerikai Applied Materials és a Lam Research felszereléseit használja.

A TSMC szóvivője azt nyilatkozta, hogy a társaságuk nem válaszol meg elméleti kérdéseket és nem kommentálja az egyes ügyfelei dolgait. Mark Liu, a TSMC vezetője pedig korábban azt mondta, hogy a cégük kész minden új exportellenőrző előírást alkalmazni. Az ágazat képviselői szerint a tavalyi évben a TSMC teljes bevételeinek több mint 10 százaléka származott a Huawei leányvállalatának számító Hisilicontól. A TSMC a világ legnagyobb félvezetőgyártója, ügyfelei között van az AMD, az Apple, a Huawei, az Intel, az nVidia, a Qualcomm és a Xilinx.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!