Berta Sándor

Kibővíti drezdai üzemét a Global­foundries

Az amerikai konszern jelentős mértékű fejlesztéseket tervez, de ehhez szüksége lenne állami támogatásokra is.

A Globalfoundries Drezdában található chipgyártó létesítménye éveken át kihasználatlansági problémákkal küzdött. Manfred Horstmann, az üzem vezetője elmondta, hogy ez már a múlté és az utolsó negyedév óta teljes mértékben ki vannak használva a rendelkezésre álló gyártási kapacitásaik. A chipek iránt kereslet ugyanis hatalmas.

A menedzser szerint ez a trend a következő esztendőkben is folytatódni fog. A Globalfoundries ezért jelentős mértékű beruházásokat akar végrehajtani az Elba partján. A cél az, hogy a gyártási kapacitást 2025-re a jelenlegi két és félszeresére növeljék meg. Mindez azt jelentené, hogy a mostani évi 400 000 szilíciumostya helyett egymilliót tudnának előállítani. Az ágazati elemzők úgy becsülték, hogy ehhez a társaságnak több mint egymilliárd euróra lenne szüksége. Horstmann ezt az összeget nem akarta kommentálni.

A Globalfoundries a chipeket nem a saját megrendeléseinek köszönhetően, hanem szerződések alapján készíti, elsősorban az Infineon és az NXP megbízásából. Nemrég viszont kiderült, hogy chiphiány van, amely miatt számos cég, köztük a Volkswagen is leállította gyártósorait és a kialakult helyzet a Fiat Chryslert, a Fordot, a Nissant, a Subarut és a Toyotát is érinti. Ezért már a drezdai üzemet is megkeresi hetente legalább egy autógyártó azért, hogy közvetlenül tőlük rendelje meg a chipek készítését. Ez is az ágazati szereplők elkeseredését mutatja, mert a gépkocsigyártók normális esetben nem szoktak kapcsolatba kerülni a vállalattal.

A drezdai beruházások feltétele, hogy a német állam támogassa a projektet és erre elvileg minden esély meg is van. Horstmann szerint a legfontosabb az, hogy a kapcsolódó döntések gyorsan megszülessenek. A Globalfoundries nem tud a nagy vetélytársaival lépést tartani, ezért különleges, elsősorban autó- és mobilchipek gyártására specializálta magát. További előnye, hogy nincs kiszolgáltatva sem az amerikai, sem a kínai érdekeknek, ezért stabil partnerként jöhet szóba a megrendelők számára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!