Spencer

A SARS vírus a TSMC-t és a Sybase-t is sújtja

Bár a TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) az idei esztendő második negyedévében még javuló gazdasági mutatókra számíthat, a halálos SARS vírus okozta nehézségek vélhetően lerontják majd a cég 2003 második félévi teljesítményét - derül ki a Morgan Stanley piackutató cég egyik friss jelentéséből.

Az információs technológiai szektorban érdekelt cégek egymás után ébrednek rá arra, hogy a SARS fertőzés igen is nagyon komoly veszélyt jelent rájuk, ugyanis a SARS miatt világszerte, de elsősorban a fertőzött régiókban alaposan visszaesnek az eladási mutatók - nyilatkozta a jelentés egyik készítője.

A piackutató cég szerint rövidtávon nincs miért aggódnia a világ legnagyobb szerződéses chipgyártó cégeként nyilvántartott TSMC-nek, ugyanis továbbra is számos vállalat választja partnerül a tajvani székhelyű céget, ezenkívül ugyancsak pozitív fejleményt jelent a számára, hogy peren kívüli egyezség révén nemrégiben végetértek a VIA Technologies és az Intel több éves múltra visszatekintő bírósági pereskedései. Ettől a TSMC nem titkoltan azt reméli, hogy a VIA Technologies a korábbinál nagyobb mennyiségű chipet fog gyártatni vele, még pedig elsősorban olyan Pentium 4-es alaplapi chipkészleteket, melyek az 533 MHz-es és 800 MHz-es rendszerbusz frekvenciával rendelkező újabb Intel processzorokhoz készülnek.


Az elemzők ezzel együtt arra figyelmeztetnek, hogy hosszabb távon a TSMC-t sem hagyják érintetlenül a SARS vírus káros hatásai, és erre nem árt, ha felkészül a cég. A Morgan Stanley előrejelzései szerint a TSMC gyártókapacitásának kihasználtsága egyedül a SARS fertőzés miatt 86 százalékról 83 százalékra fog csökkenni az idei esztendő utolsó negyedévében.

Ide kapcsolódó hír, hogy az atípusos tüdőgyulladás következtében több hasonló cég példáját követve a különböző szoftverek fejlesztésével foglalkozó Sybase is ideiglenesen bezárta a leginkább fertőzött kínai térségekben található irodáit, és az ott dolgozó mintegy háromszáz alkalmazottat kényszerszabadságra küldte. A Sybase tizenkét éve van jelen a kínai piacon, és bevételeinek minegy öt százaléka származik innen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!