Berta Sándor

Milliárdokat kaphat az európai chipgyártás

A kontinens ipara néhány hónapon belül nagyon kedvező helyzetbe kerülhet.

Néhány nappal ezelőtt derült ki, hogy chiphiány miatt több cég, köztük a Volkswagen is leállította gyártósorait, de a jelenlegi helyzet érinti a Fiat Chryslert, a Fordot, a Nissant, a Subarut és a Toyotát is. A német kormány képviseletében Peter Altmaier gazdasági miniszter a tajvani kollégájához, Wang Mei-huához fordult azért, hogy a Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. Ltd. (TSMC) a gyártás során vegye előre az autóipari megrendeléseket. A TSMC később bejelentette, hogy előnyben fogja ahzokat részesíteni. Az ügy is alátámasztotta, hogy mennyire kiszolgáltatottak az európai vállalatok az amerikai és a kínai chipgyártóknak, miközben a helyzetet súlyosbítja az USA és Kína közötti kereskedelmi háború is, amely egyúttal esélyt jelent a kontinensnek.

Most a Handelsblatt gazdasági újság azt írta, hogy Peter Altmaier komoly segítséget helyezett kilátásba az érintett társaságoknak. A politikus bejelentette, hogy az európai chipgyártásba több tízmilliárd eurós beruházásokat terveznek és az összeg ideális helyzetben elérheti az 50 milliárd eurót is. Ez több mint az érintett cégek egy évi bevétele.

Úgy tűnik, hogy a döntéshozók végre meghallották az európai chipgyártók több esztendővel ezelőtti segélykiáltását, amelynek pont az volt a lényege, hogy egyre nehezebben bírják a versenyt az amerikai és a kínai vetélytársaikkal. Miután eddig reakció nem történt, ezért az európai ágazat az elmúlt másfél évtizedben komoly hátrányba került a konkurensekkel szemben. Tavaly decemberben végre 19 európai uniós állam megállapodott arról, hogy több milliárd euróval kell segíteni az érintett cégeket, már csak azért is, mert a mikroelektronika a 21. század egyik kulcsipara. A kezdeményezést elsősorban Franciaország, Hollandia, Németország, Olaszország és Spanyolország támogatta.

Az Infineon szóvivője üdvözölte a hírt és rámutatott, hogy az európai gazdaságnak erős chipgyártásra van szüksége, amely megfelelő fejlesztési, tervezési és gyártási kapacitásokkal egyaránt rendelkezik. A legfontosabb, hogy a témában az Európai Bizottság gyorsan és egységesen lépjen, mert az növelheti a kontinens versenyképességét és geopolitikai ellenálló képességét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Cryalot #2
    Érdekes adalék hogy amennyire felfutott a LED gyártás , MÉGSEM tértek át 300mm-es waferekre ..............
  • Sir Cryalot #1
    Igazából ha nincsenek böhöm chipek akkor 200mm-es waferrel is el lehet lenni :DD

    Így kerültek lépéshátrányba :DD