Gyurkity Péter

A TSMC ipari kémkedéssel vádolta meg egyik riválisát

A tajvani chipgyártó arra kérte az Amerikai Külkereskedelmi Bizottságot, hogy tiltsa be a rivális SMIC termékeinek forgalmazását az Egyesült Államok területén, mert a cég megsértett több általuk bejegyzett szabadalmat.

A TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) először tavaly decemberben perelte be riválisát, és azzal vádolta meg a céget, hogy több szabadalom megsértése mellett ipari kémkedésben is részt vettek, és számos egykori TSMC alkalmazottnak kínáltak fel kedvező munkalehetőséget - néhányan közülük jelenleg az SMIC különböző részlegeinél dolgoznak. Márciusban a TSMC már üzleti titok megsértésével bővítette ki az SMIC bűnlajstromát, míg a nemrégiben beadott keresetében már a szabadalmak megsértését emelte ki az SMIC állítólagos bűnei közül, és újabb három vádponttal bővítette ki a beadványt.

Az SMIC ugyanakkor tagadja az ellene felhozott vádakat, és véleményük szerint a TSMC - amelyet a világ legnagyobb szerződéses chipgyártó vállalataként tartanak nyilván - így szeretné kiszorítani az amerikai piacról a számára kellemetlen konkurenciát.

Az információs technológiában érdekelt vállalatok között az elmúlt években már szinte hagyománnyá vált, hogy a szabadalomsértési ügyekben a Külkereskedelmi Bizottsághoz (US International Trade Commission, ITC) fordulnak beadványaikkal. A HP nemrég a Gateway ellen indított szabadalomsértési perében kérte ki a bizottság véleményét, míg a Seagate és az Ampex szintén a bizottság szakértőihez fordult a Cornice, illetve a Sony ellen indított hasonló perekben. Úgy tűnik, hogy a vállalatok egyfajta második útként kezelik a bizottságot, és a bírósági eljárás mellett közvetlen gazdasági nyomással próbálják jobb belátásra bírni vetélytársaikat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!