Berta Sándor

Feladta a Loon projektet az Alphabet

A konzorcium nyolc év után intett búcsút a fejlesztésnek.

Az Alphabet 2017 januárja óta összpontosított a légballonos internetelérést biztosító Loon projektre. A rendszer Puerto Ricóban és Peruban is működött, míg Kenyában LTE-kapcsolatokkal tesztelték. A projektben alkalmazott technológia számos nagy telekommunikációs társaság érdeklődését felkeltette, köztük volt a Bharti Airtel, a China Telecom, a Deutsche Telekom és a Telefonica. A Loon programba befektető vállalatok között megtalálható volt az Airbus, az Ericsson, a Nokia és a SoftBank. Tavaly áprilisban kiderült, hogy Kenyában elérhető lesz a szolgáltatás.

Most Alastair Westgarth, a Loon vezetője a blogbejegyzésében jelentette be, hogy nem találtak módot arra, hogy a projekttel kapcsolatos költségeket olyan mértékben csökkentsék, hogy hosszú távon is fenntartható legyen a program. A legnagyobb problémát a műszaki kihívások jelentették, hiszen az internetelérést biztosító légballonoknak helyben kellett volna lebegniük, ellenállniuk a légköri körülményeknek és eközben még adatokat is továbbítaniuk egymás között. Az is komoly gond volt, hogy az Alphabet hogyan építsen fel egy a projektre épülő sikeres üzleti modellt.

Astro Teller, az Alphabet X innovációs laboratóriumának vezetője a Wirednek azt nyilatkozta, hogy végül arra a döntésre jutott, hogy a Loon soha nem fog hozzájárulni a Google gazdagodásához. A menedzser ennek ellenére a programot sikeres kísérletként értékelte. Úgy vélte, hogy az lett volna a valódi csőd, hogy ha az adatok azt mutatták volna, hogy nem végeztek jó munkát és ennek ellenére folytatták volna azt, amit elkezdtek.

Jelenleg még a projekthez tartozó több tucat légballon van a levegőben, amelyek várhatóan a következő 9 hónapban ereszkednek majd le a földre és utána összegyűjtik azokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • llax #3
  A földi infrastruktúra kiépítése ritkán lakott helyeken ennél is drágább. (legalábbis a nagy telekom cégek által építve).
 • kvp #2
  "Akkor ez drágább a műholdaknál."

  A Spacex fele Starlink arahoz kepest igen. Tobb kell beloluk, erzekenyek az idojarasra es emberes kiszolgalo szemelyzet kell mindegyikhez a telepites helyenek kozeleben. Gyakorlatilag csak katasztrofahelyzetben lettek volna jok a gsm tornyok kivaltasara. Viszont arra jo a starlink es az arrol futo taska meretu hordozhato gsm cellak is.
 • Omega #1
  Akkor ez drágább a műholdaknál.