Gyurkity Péter

Nem lesz olcsó játék a Starlink

A béta alatt havi 99 dollárt fizetnek majd az elérésért, amely viszont fokozatosan javulni fog.

A SpaceX kapcsán többször beszámoltunk a Starlink-projekt elindulásáról, annak főbb fejleményeiről. A nyár folyamán az is kiderült, hogy hamarosan elindul a bétateszt, most pedig a havidíjról és a további költségekről jelentek meg részletek, néhány, a jövőre vonatkozó ígérettel egyetemben.

A nagy amerikai lapok írtak a napokban arról, hogy a cég kiküldte az első leveleket a bétára jelentkező felhasználóknak, akik már türelmetlenül várják a szolgáltatás első fázisának elindulását. Kiderült, hogy havi 99 dollárba kerül majd a platform, ami nem nevezhető olcsónak, különös tekintettel arra, hogy odaát egyes nagyvárosokban ennél kedvezőbb áron már gigabites internetet is kapni, viszont a fókuszban nyilván nem ezen lakosok vannak, hanem azon társaik, akik a nagyon sűrűn lakott régiókon kívül éldegélnek, olykor szinte kőkorszaki elérésre támaszkodva, amelyet nyilván szívből gyűlölnek. Nem véletlen, hogy a SpaceX maga a „Better Than Nothing Beta” néven reklámozza megoldását, ez jól jellemzi az aktuális helyzetet.

A szolgáltatás valóban jobb a semminél, a technikai részletekkel kapcsolatban gyorsan meg is jegyzik, hogy 50 és 150 Mbps közötti sebességre számíthatunk, 20 és 40 ms közötti késleltetéssel. Ez szintén nem optimális, viszont az ígéretek szerint szép fokozatosan javulni fog majd a hálózat, ahogy egyre több műholdat állítanak pályára. Jelenleg nagyjából 900 ilyen egység van szolgálatban, ezek már a számukra kijelölt pályán mozognak, viszont a teljes hálózat 12 ezernél is több darabból állna, ennek révén pedig nemcsak a lefedettség, a sebesség és a késleltetés, de a stabil és folyamatos működés terén is előrelépést várhatunk. Ez utóbbi kapcsán megjegyzik, hogy számíthatunk komolyabb kimaradásra, ami szintén az aktív műholdak alacsony száma miatt lesz így, jövő nyárig viszont szeretnék a késleltetést 16 és 19 ms közé leszorítani.

A havidíj mellett a cég csomagját is be kell majd szereznünk, ennek ára 500 dollár lesz – ezért a WiFi routert és a műholdas kapcsolathoz szükséges további komponenseket kapjuk meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Inquisitor #12
  A hír egy kb. 5%-ban se kész szolgáltatás bétájáról szól! Nem a szolgáltatásról.
 • morguldae #10
  Akiknek hasznára válhatna, pont azoknak semmi esélye megfizetni az ilyen drága netet! Semmi értelme! Szerintem teljesen más célja van ennek az egésznek! A kamu propaganda szövegek mögött teljesen más cél áll!
 • NEXUS6 #9
  A Starlink véleményem szerint két dologban jelent fontos előrelépést:
  Először is, hogy végre a világon bárhol, bármikor hozzájussanak az online HD poreszhez az amcsi katonák!
  Másodszor végre egyre inkább elérhető közelségbe hozzuk vele az un. Kessler effektus megjelenését, amikor is a különböző űrtörmelékek és eszközök kaszkádszerűen sorozatosan ütköznek, amivel hosszabb időre ellehetetlenítik az űrhajózást. Lásd kissé kiszínezve a Gravity c. filmet.
  ;)

  Amúgy megkérdezném, hogy ez mennyire is lesz jó, vagy költség hatékon? Mennyibe kerül a karbantartása, mit csinál a cég, amikor újabb technológiák jönnek ki?

  Szerintem jobb megoldás lehet, amíg nincs kiépített hálózat a ballonon alapuló.
 • MerlinW #8
  Mondjuk ez szerintem csak az USA területén lesz ennyi. Kongo-ban valszeg 9,9 lesz :)
 • Caro #7
  Hosz, elnéztem, nem 9.9$ :D
  Ja, a 99 már húzósabb...
 • MerlinW #6
  Starlink nem nekünk szól, hanem azoknak a térségeknek, ahol nem elérhető az internet, legyen az fejlődő ország (Afrika nagy része), vagy csak vakfolt, hajózás, vasút, stb. Starlink lényege hogy bárhol, bárki számára elérhető (pl. elveszel az dzsungel-ben, baleset ér, stb).
  Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2020.10.31. 15:12:52
 • hillman #5


  Kinél fog adózni a cég? Minden országnál vagy csak egynél?

  Amikor majd a felkelők a starlinket használják; akkor majd a hatalom a terrorizmus támogatásával fogja vádolni a céget. Azután sorban elkezdi kilőni a műholdjait.
  Szerintem a kínai állam különösen örülne egy ilyen szolgáltatónak a feje felett.

 • llax #4
  Az első években nem a piaci versenyről szól a Starlink. Ahol nincs más normális kapcsolat, a 99USD nem is olyan sok... Első körben nem az afrikai törzseknek készül, hanem nyugati, civilizált országok azon fizetőképes lakosainak, akikhez piaci alapon (nagy állami támogatás nélkül - ami nálunk van) nem húznak drótot/optikát a szolgáltatók. Ezen túl jelentős bevételek várhatók a hajózás-repülés-haderők vonalról.
 • Caro #3
  Jelenleg többet fizetek az 5/0.5 adsl-ért...
 • Palinko #2
  Szerintem ez egyáltalán nem rossz ajánlat mindenki rosszabbra számított. Meglátjuk hogy hányan rendelik meg ténylegesen és meddig hajlandóak veszteségesen működni, de érdekes lesz.