Berta Sándor

Jönnek a közérthető távközlési szerződések

Decembertől a fogyasztók számára kedvező változások valósulhatnak meg.

Az Európai Unióban az új "szerződés-összefoglaló" rendeletnek köszönhetően az internetszolgáltatóknak december 21-től kötelező lesz feltüntetniük az általuk kínált internethozzáférések legkisebb sebességét. A módosítás egyúttal kiterjed arra is, hogy hivatalosan is megszűnnek az apró betűs részek a megkötött telefon- és internetszerződésekben. Ez a tervek alapján sokkal átláthatóbb viszonyokat teremt majd és várhatóan kevesebb lesz a szolgáltatók és az előfizetők között a vitás eset.

További fontos újítás, hogy a jövőben a távközlési és az internetszerződéseket egyetlen oldalon kell összefoglalni, az alkalmazott szövegnek pedig egyszerűnek és közérthetőnek kell lennie. A cél az, hogy a felhasználók ne fussanak bele rejtett csapdákba. Az egyszerűsítés a jövőben megkönnyítheti a különböző szerződésajánlatok összehasonlítását is, hogy az ügyfelek a legjobb ajánlatot választhassák ki.

A vállalatoknak a legkisebb internetsebesség mellett közölniük kell a legnagyobb és az átlagos sebességet is. Ezenkívül fel kell hívniuk a fogyasztók figyelmét arra a jogukra, hogy jelezhetik, ha a legkisebb internetsebesség nem éri el a szerződésben foglaltakat. Ebben az esetben például akár árcsökkentést is kérhetnek. A mobilinternet-előfizetések esetében ugyanakkor elegendő megadni a becsült legnagyobb sebességet.

A változtatásokra az RTR nevű osztrák rádiós és telekommunikációs szabályozási hivatal által nyilvánosságra hozott kézikönyvből derült fény. A megjelentett kézikönyv segítségével a szolgáltatók megfelelően felkészülhetnek az átállásra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Yagami #3
    Tyű, a Voda akkor foshat most azt hiszem :D
  • barret #2
    Nem lesz apróbb betűs rész,apró betűs lesz a teljes szerződés :) Problem solved.
  • Tetsuo #1
    Nem lenne rossz, ha valóban apróbetűs becsapás nélküli szerződésekkel várnák az ügyfeleket.