Berta Sándor

Először kínál majd LTE-kapcsolatokat a Loon projekt

A szolgáltatást Kenyában teszteli a Google.

A Reuters cikke szerint a Loon projekt munkatársai a a harmadik legnagyobb kenyai hálózatüzemeltetőnek számító Telkom Kenya szakembereivel együttműködve készítik elő a tesztet és a céljuk az, hogy a hegyekben lakó helyieknek 4G-szolgáltatásokat kínáljanak. A kenyai légi közlekedési hivatal azt közölte, hogy a végső engedélyeket még az ebben hónapban megkaphatja a program.

A Google héliummal töltött légballonok segítségével akar LTE-szolgáltatást kínálni távoli vidékeken. Mindegyik felbocsátott eszközt egy műszaki csomaggal és napelemekkel szerelik fel, a működési magasságuk pedig 18 és 25 kilométer között van. Az irányítás a felszínről történik, mindegyik légballon a kívánt magasságba és irányba, valamint a kiválasztott terület fölé vezérelhető az aktuális szélirányok figyelembevétele mellett. A szél sebessége a sztratoszférában 8 és 32 kilométer/óra között van.


A Loon projekt képviselői által megkeresett négy mobilszolgáltató - a Telkom Indonesia, a Vodafone Új-Zéland, az Orange SA és a kuvaiti Zain Group - vezetői azt nyilatkozták, hogy az ajánlat egyelőre nem jöhet szóba és ez valószínűleg nem is fog változni. Mindezt azzal indokolták, hogy a programnak még be kell bizonyítania azt, hogy a használt technológia megbízható, biztonságos és az alkalmazása kifizetődő a számukra. Hervé Suquet, az Orange SA közel-keleti és afrikai műszaki vezetője ugyanakkor azt mondta, hogy a Loon projektnek először Kenyában kell bizonyítania. Amennyiben ott pozitívak az eredmények, akkor érdekelné őket az ajánlat.

A Google által használt légballonok tízezer dollárba kerülnek és 5 havonta kell kicserélni azokat, mert a műanyagrészeik törékennyé válnak. A megoldást nemrég tesztelték Peruban, ahol a május 26-i, nyolcas erősségű földrengés után 48 órával sikerült internethozzáféréseket biztosítani a túlélőknek és a mentésben résztvevő csapatoknak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!