Berta Sándor

Jön a viselkedések internete

A Gartner felsorolta azokat a trendeket, amelyek a jövő esztendőt határozhatják meg.

A piackutató cég a legújabb trendet a viselkedések internetének (IoB) nevezte el és az Xpo nevű saját virtuális IT-szimpóziumán az a képesség volt a fő téma, amelynek a segítségével a felhasználók, illetve a piaci szereplők a megváltozott körülményekhez tudnak alkalmazkodni.

Az IoB azokat a technológiákat ötvözi, amelyek a személyek követésére összpontosítanak, ilyenek például a helyszín- és az arcfelismerés, továbbá azokat összekapcsolja a különböző viselkedésmintákkal és -eseményekkel. A Gartner azt prognosztizálta, hogy a 2025-ig a világ lakosságának fele fog valamilyen kereskedelmi vagy állami IoB-program hatálya alá tartozni. A legnagyobb problémát jelenleg nem a műszaki akadályok jelentik, hanem a még lefolytatandó etikai és társadalmi viták.

A második trend az úgynevezett teljes tapasztalat, amely ötvözi az ügyfélélményeket, az alkalmazottak tapasztalatait és a felhasználói élményeket az üzleti eredmény átalakításához. A piackutatók ráadásul azzal érveltek, hogy minden bizonnyal kiforrottabbá válnak a globális adatvédelmi törvények is. 2025-ig a nagy szervezetek fele fog adatvédelmi megoldásokat alkalmazni az adatelemzéseknél.

A Gartner emellett kiemelte, hogy a felhőszolgáltatók képesek lesznek a szolgáltatásaikat különböző helyszínekre szétosztani, ezzel pedig kiválthatók lesznek a magán felhőszolgáltatók. Ehhez részben kapcsolódva a vállalatok is gyakorlatilag bárhonnan megköthetik majd az üzleteiket és támogathatják az ügyfeleiket és a munkatársaikat. Továbbá előtérbe fog kerülni az automatizálás és kialakul egy kiberbiztonsági hálózat, amely mindenki számára lehetővé teszi majd, hogy bárhonnan és biztonságosan hozzáférhessen a digitális anyagaihoz. Szintén a trendek közé fognak tartozni az intelligensen összeállítható üzletek, amely a gépek által támogatott döntéshozatalra épülnek majd. Ennek köszönhetően új üzleti modellek és autonóm műveletek alakulhatnak ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!