Gyurkity Péter

Előkelő helyen a magyar internetelérések

A friss felmérésen éppen becsúsztunk az első tízbe, megelőzve több gazdagabb országot.

Egy brit portál saját részletes felméréseiből kirajzolódik a szélessávú internetelérések átlagsebességének rangsora, mégpedig régiókra és országokra lebontva. Kiderül, hogy hazánk még Európán belül is nagyon jól áll, miközben a kontinens maga az abszolút első helyet érdemelte ki.

A cable.co.uk oldalán találjuk meg az eredményeket, illetve az azokat megfelelő módon illusztráló interaktív térképet. Rögtön szembetűnik, hogy Magyarország a legjobbak között szerepel, hiszen a sötétebb színnel jelzett államok rendelkeznek gyorsabb elérésekkel, itt viszont azt is megtaláljuk, hogy egészen pontosan a tizedik helyen állunk a globális rangsorban, magunk mögé utasítva számos olyan országot, amelyek egyébként jóval gazdagabbak és erősebbek nálunk. Ez persze részben magyarázható a kisebb mérettel és a viszonylag homogén népsűrűségi mutatókkal (különös tekintettel a hatalmas országok gyéren lakott területeire, ahol nem éri meg gyors eléréseket telepíteni), viszont mindenképpen érdekes, hogy például Németország a 42, az Egyesült Királyság már csak a 47. helyre volt jó, míg Ausztria 58., Olaszország pedig mindössze 68. a listán.


Ami a kontinenst magát illeti, Európa egyértelműen az első, mivel a legjobb 50 országból 32 itt található. Ugyanezen számokat találjuk meg Afrikában, csak éppen a leglassabb államok rangsorában, miközben összesen 109 ország nem érte el a szintén brit Ofcom által ma minimálisan elfogadhatónak tartott 10 Mbps-os szintet, ami egyaránt vonatkozik a háztartásokra és a vállalkozásokra. Ezzel kapcsolatban megállapítják, hogy bár a globális átlag fokozatosan emelkedik, egyértelműen a gyorsabbak húzzák ezt felfelé, az 5 leggyorsabb és 5 leglassabb ország között ugyanis már 276-szoros a különbség, miközben egy évvel korábban ez 125-szörös volt.

A jobb helyezést elsősorban az FTTP-technológia révén érik el az egyes államok, ennek révén már egészen a szóban forgó épületig húzzák az optikai kábelt, míg a hátul kullogók még az FTTC és az ADSL előnyeit igyekeznek kiaknázni, ami egyértelmű hátrányt jelent számukra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • cateran #7
    Nem tolem tudod, de "An optical fiber is a flexible, transparent fiber made by drawing glass (silica) or plastic to a diameter slightly thicker than that of a human hair."

    "or plastic"....
  • nattila72 #6
    Én még várom a csodát. Kecskemét belváros széle és még mindig csak réz van az is éppen hogy mert távol vagyok a központól. Fizetek a semmiért!
  • Palinko #5
    De király lenne ha a starlink nyújtana majd normális megoldást neked is.
  • Caro #4
    A műanyag optikát hagyd meg a CD lejátszónak, de telekommunikációban az a műanyag valójában üveg :)
    Én is nagyon várom már, mert az oszlopon fent van pár hónapja, de még szolgáltatás továbbra is csak ADSL van errefelé.
  • Gabbbbbbbbbbbb #3
    Nekem 7eFt a 120gigas internet a semmi kozepen. Nem csak a varosi interneteleresek vannak nagyon rendben..
  • csigafi #2
    Hát felém még mindig nincs ki épűlve egyik szolgáltatónak se a net hálózata. csak a drága mobilnet ami elérhető meg esetleg a műholdas kb 1-2 havi fizetésért :-). Ami még szóba jöhet az a micro viszont az nagyon gyenge sajnos.
    Utoljára szerkesztette: csigafi, 2020.09.04. 18:02:47
  • kvp #1
    Nallunk a trekom mar egeszen a lakasban levo router-ig huzza az optikat, meg akkor is ha csak egy darab analog telefonvonalat valt ki vele. Egyebkent ez hosszutavon olcsobb is lehet, mert az optika muanyaga olcsobb mint a rez es eleg nagy tavolsagon nem kell igy semmilyen aktiv eszkoz.

    Egyebkent minel kisebb egy orszag, annal olcsobban lehet lakotelepi surusegu netet behuzni es igy annal elorebb vannak a listan. A minimalis videki lakossag vagy legalabbis minimalis videki net elofizetesi szam is sokat segit. Tehat pl. Magyarorszag azert all ilyen jol, mert mostanra valahol vagy van szelessavu net vagy nincs semmilyen vezetekes net hozzaferes. Az utobbi nem szamit bele a statisztikakba. Az, hogy a regi isdn vonalak nagyreszet felszamoltak es az adsl is kihaloban van ugyancsak sokat segit. (sok helyen azert nem lehetett adsl, mert anno tul koran atalltak optikas isdn-re, azt meg nem lehet adsl-re fejleszteni, csak lakasig optikasra)