Berta Sándor

Tíz amerikai szövetségi állam perelte be a Google-t

A vád az, hogy a cég az online keresések megjelenítésekor szisztematikusan előnyben részesítette a saját termékeit.

Ken Paxton texasi főállamügyész jelentette be, hogy Arkansas, Észak- és Dél-Dakota, Idaho, Indiana, Kentucky, Mississippi, Missouri, Texas és Utah keresetet nyújtottak be a Google ellen. A szövetségi államok azzal vádolták meg a társaságot, hogy megsértette az amerikai versenytörvényeket. A legfontosabb vádpont szerint a Google a hirdetési találatok megjelenítésekor a keresőjében előnyben részesítette a saját ajánlatait a vetélytársakéval szemben.

Paxton hangsúlyozta, hogy a Google szolgáltatása az online reklámok esetében a piaci versennyel ellentétes módon viselkedett és a helyzetével visszaélt azért, hogy ellenőrizze a területet. A vállalat a hatalmát használja fel a piac manipulálására. Julie Tarallo McAlister, a Google szóvivője visszautasította a vádakat és rámutatott, hogy az elmúlt időszakban csökkentek az online hirdetések és az azokhoz kapcsolódó műszaki szolgáltatások árai. Ez utóbbi pedig pont azt bizonyítja, hogy nagyon komoly verseny van ezen a területen.

Júniusban az Amerikai Egyesült Államok illetékes hivatalai kartellvizsgálatot indítottak a Google ellen, a cél az óriáscég online keresőjének visszaszorítása. Októberben pedig az igazságügyi minisztérium és 11 amerikai tagállam perelte be a vállalatot jogszerűtlen monopoltevékenység miatt. A Google akkor is visszautasította az ellene felhozott vádakat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • felemelő #2
    A tapasztalatok szerint fontos lenne ezeket a hatalmas cégeket szétverni és főként a keresztfinanszírozásos horizontális terjedést is megakadályozni.
    Mert azzal hogy egy területen súlyponti pozíciót szerez máris ezt kihasználva segíti a más piaci szegmensekben levő cégeit, ami innen garantáltan versenyellenes és piactorzító. Vagyis igazságtalan.

    Ha egy gugli akar egy videós portált, mint pl. a youtube, akkor adózza le a nyereséget és alapítson egy független céget és azt lássa el tőkével. De innen kezdve semmilyen olyan kapcsolatot nem tarthat vele, amit a piacon szereplő bármely más cég nem kap meg ugyanolyan versenyfeltételekkel.

    Itt a keresztfinanszírozással bagyon el van tolva a szabályozás. Más a tőkével keresztfinanszírozás is (leadózott jövedelemból tehetné csak, nem írhatja le kölcségként az új division felépítését. De ezen túl az informális kapcsolatrendszer a két terület között, már ez is piactorzítás,

    Ha kapitalizmust játszunk, akkor az legyen igazi! Szabadversenyes, szabadpiaci. Mert most ez már nem valódi kapitalizmus, ez már jelzős (mint a néplköztársaság). Ez valami monopolista kapitalizmus vagy mit tudom én, aki okosab nevezze el.
  • Sydra #1
    Én nem szeretem a Google-t és sok egyéb valós problémáért lehetne perelni, de ez pont egy nettó marhaság.