Berta Sándor

Visszauta­sította a vádakat a Google

A webes konszern élesen bírálta az ellene indított eljárást.

Néhány nappal ezelőtt az amerikai igazságügyi minisztérium és 11 szövetségi tagállam pert indított a Google ellen jogszerűtlen monopoltevékenység miatt, ezt Jeffrey Rosen igazságügyi miniszterhelyettes jelentette be. Korábban pedig felmerült, hogy úgy korlátoznák a Google hatalmát az internetes keresésben és a hirdetési piacon, hogy kényszerítik a társaságot a Chrome böngésző és a reklámüzletága bizonyos részeinek az értékesítésére.

Kent Walker, a vállalat globális ügyekért felelős alelnöke blogbejegyzésében azt írta, hogy az emberek azért használják a szolgáltatásaikat, mert ezt akarják és nem azért, mert erre vannak kényszerítve vagy nincsenek alternatívák. Az elindított per rendkívül hibás, amely semmit sem fog segíteni a fogyasztóknak. Ellenkezőleg: amennyiben a hatóságok erőfeszítéseit siker koronázza, akkor a felhasználók minőségi szempontból rosszabb keresési alternatívákból választhatnak majd. Ráadásul sokkal nehezebb lesz a számukra, hogy olyan keresőszolgáltatást használjanak, amilyet akarnak.

Florian Prischl ügyvéd szerint nem valószínű, hogy a per a Google átszervezésével kapcsolatos döntéssel zárul majd. A szakember úgy vélte, hogy az igazságügyi minisztérium és a szövetségi államok nagyon nehezen tudják majd bebizonyítani a konkrét vádakat. Az átszervezés vagy a feldarabolás csak akkor valósulhatna meg, ha a pénzbüntetés vagy más szankciók nem bizonyultak elegendőnek. Mindenesetre a monopolhelyzet kialakítása illegálisnak minősül az USA-ban, ebben a vádpontban bűnösnek találhatják a céget.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gabbbbbbbbbbbb #7
    A levelezorendszer es az ingyenes felhoszolgaltatasok nem lennenek nyeresegesek az adatgyujtes hasznosithatosaga nelkul. Igy reklamuzletrol nincs ertelme levalasztani oket.
  • Tetsuo #6
    Paradigmaváltás, ahhoz meg egy ciliviláziós összeomlás kellene, hogy egyáltalán jobb irányba fordulhassanak a dolgok majd valamikor.
    Az összes vállalatvezér talpa alatt enyhe szellő kéne, hogy fújjon.
    Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2020.10.23. 20:47:23
  • Cat #5
    Le kellene választani rakat szolgáltatást, és ez elég könnyen megcsinálható.
    YouTube, Android oprendszer, térkép, fordító, kereső, levelezőrendszer stb. - mind megállna a saját lábán is.
  • ugh #4
    Csodalatos hogy leostobazol masokat mikozben te magad vagy a legtajekozatlanabb es emellett menthetetenul ostoba is.
    A #2-es szamu "kollega" ra is vilagit mennyire nincs kozod az egeszhez.
    Lathatoan semmi lovesed nincs vagy, google alkalmazott e vagy. Esetleg berkommentelo (akkor nem vagy hulye csak gerinctelen)...

    Utoljára szerkesztette: ugh, 2020.10.23. 10:37:09
  • Sippie #3
    happy white woman mi...
  • bdzsana #2
    Azért ezt bővebben is kifejthetnéd. A google egy brutális nagy szolgáltatáshalmaz, és minden egyes szolgáltasás tolja a másik szolgáltatását a konkurencia elnyomása érdekében. Mozdulni nem tudsz már google nélkül. Az interneten már nem kikeresed a dolgokat, hanem azt mondjuk, hogy kiguglizod.
    Minden egyes szolgáltatása megosztja egymással az adatokat, így a gigantikus nagy adatmonopólium jön létre és ma az adat a legnagyobb hatalom. A fordító, a kereső és egy csomó szolgáltatás annál többet tanul minél többen használják. Egy sok adaton tanuló középszerű algoritmus jobban szerepelhet, mint egy kevés adaton tanult jóval fejlettebb például.
    A google viszont mint egy óriási polip, mindent bekebelez és mindent mindennel összeköt. A hatalmát arra használja, hogy mindenütt alapértelmezettek legyenek a szolgáltatásai, majd ezek a szolgáltatásokat a sok keresztbe összeköttéssel minél nélkülönözhetetlenebbé teszi.
    Persze nem csak a google hanem az a pár giga tech cég is így tesz.

    A "too big to fail" vagy a mostanában emlegetett "too complex to break up" állapotokról akkor még ne is beszéljünk milyen veszélyeket rejtenek.

    Szerencsére már az USA-ban és az EU-ban ráébredtek erre (+ázsiából már Japán is jelezte hogy szeretne tenni ez ellen valamit)
  • AcsMarci #1
    Az emberi butaságért és tájékozatlanságért ezek szerint csak és kizárólag a Google a felelős, mivel csak a tájékozatlan és buta embereknél van monopol helyzetben a Google. Ha az amerikai képviselők - ismételten - ebbe a csoportba akarják magukat sorolni, akkor tegyék csak nyugodtan. Majd a legközelebbi demokrácia exportjuk alkalmával felhozzuk neki, hogy ugyan miért pont a tájékozatlan és buta emberek politikai dolgaira lenne szüksége a világnak.