Berta Sándor

USA - kartell­vizsgálat indult a Google keresője miatt

Az Android operációs rendszer és a Chrome böngésző is a cég keresőjéhez terelik a forgalmat, így a többieknek esélyük sincs. Az amerikai hatóságok a webes konszern vetélytársaival egyeztetve keresik az optimális megoldást.

Az Amerikai Egyesült Államok illetékes hivatalai kartellvizsgálatot indítottak a Google ellen, a cél a társaság online keresőjének visszaszorítása. A döntéshozók tárgyalnak a Google konkurenseivel, hogy egy olyan megoldást dolgozzanak ki, amely mindegyik fél számára elfogadható lehet. Felmerült például, hogy olyan funkciót fejlesszenek ki, amelyen mindegyik kereső szerepel és amelynek a segítségével mindenki kiválaszthatja, hogy melyik platformot használja. Ezt a megoldást a jövőben az Android operációs rendszer és a Chrome böngésző esetében is alkalmaznia kellene az óriáscégnek.

Gabriel Weinberg, a DuckDuckGo Inc. vezetője közölte, hogy néhány héttel ezelőtt megbeszéléseket folytattak a helyi versenyhivatal munkatársaival és az amerikai igazságügyi minisztérium képviselőivel. A menedzser a felmerült - alternatívát keresőket is megmutató - javaslatot olyan lehetséges kompromisszumnak nevezte, amely alkalmas lehet a folyamatban lévő eljárás lezárására. Amennyiben ez nem valósulna meg, akkor az igazságügyi minisztérium akár már a következő hónapokban benyújthatja a Google elleni keresetet, amely a Microsoft elleni 1998-as per óta a legnagyobb ilyen jellegű eljárást eredményezheti.

A Google szóvivője azt nyilatkozta, hogy azzal a folyamatban lévő vizsgálattal foglalkoznak, amelyet az igazságügyi minisztérium és Ken Paxton texasi főállamügyész vezetésével zajlik. A szóvivő hangsúlyozta továbbá, hogy a vállalat nem kommentálja a felmerült különböző találgatásokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!