Berta Sándor

Januárban jön a Libra

A kriptovaluta komoly csúszással jelenik meg a piacon.

A Financial Times és a The Information értesülései alapján a Facebook által fejlesztett Libra nevű digitális pénz jövő januárban elérhetővé válik, azonban sokkal korlátozottabb formában, mint ahogy arról eredetileg szó volt. A virtuális fizetőeszköz ugyanis először egyetlen érme formájában lesz hozzáférhető és az teljes mértékben, egy az egyben átváltható lesz az amerikai dollárra. Később a Libra más devizákat is támogatni fog.

A most kiszivárgott elképzelések az jelentik, hogy a Libra Szövetség úgy döntött, hogy olyan digitális, a kormány által támogatott pénzt ad ki, amely lehetővé teszi majd a különböző virtuális fizetőeszközök közötti tranzakciókat. Az új terveket ugyanakkor még a svájci pénzügyi felügyeletnek is jóvá kell hagynia. A lépéssel egyébként a Facebook nyomást gyakorol az Európai Központi Bankra, amely jövőre akarja tesztelni és 2022-ben bevezetni a digitális eurót.

A Libra súlyos helyzetbe került, amikor tavaly októberben kihátrált mögüle a Visa, a Mastercard, a PayPal, a Stripe, az eBay és a Mercado Pago, majd januárban a Vodafone is. Február óta azonban a projektet támogatja a Shopify kanadai elektronikus kereskedelmi platform, márciustól pedig a kriptovaluták kereskedelmével foglalkozó Tagomi Trading LLC. A mostani hír megerősíti azokat a márciusi információt, amely szerint megváltoztatta a Librát a Facebook és úgy döntött, hogy a jövőben a felhasználók a Libra zsetonok mellett az államilag támogatott devizák, például az amerikai dollár és az euró digitális érméit is megszerezhetik majd. Ezáltal a Libra egy olyan átfogó fizetési hálózattá válhat, amelyben számos deviza lesz elérhető.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #6
    A blokklanc technologiat ok a libra tagok kozti fokonyvek szinkronizalasara hasznaljak. Tehat elvileg csak a tagok tobbsegenek egyetertesevel modosithato egy egyenleg. Mint ahogy a facebook, a google es a twitter is kozos rendszert hasznal a politikai okokbol cenzurazando account-ok egyideju torlesere. (szenatusi meghallgatasi jegyzokonyvek alapjan elismertek)

    Egyebkent egy igazi vilagkormanynak szuksege van a vilagpenzre. Az viszont egyre biztosabb, hogy vilagkormany elnoket president helyett CEO-nak (ugyvezeto igazgato) fogjak hivni. Ezt hivjak egyebkent vagyoni cenzusnak, tehat egy ember = egy szavazat helyett egy dollar = egy szavazat. igy mivel a vilag 0.00001%-a kezeben van a toke nagyresze (>99.99%) nagyjabol csak nekik lenne ertelmezheto szavazati joguk a jovoben. A fejlett vilagban az emberek jelentos resze ennek ellenere tamogatja ezt az iranyt.
  • zola2000 #5
    Szerintem a legtöbb ember simán rábízná ... habár belegondolva ugyanazt írtuk.
  • duke #4
    Pontosan a faszbuk lenne az utolso utanni szervezet, akire barmilyen penzt erteket rabiznek. Epelmeju ember nem bizna a penzet, egy torvenyeken kivuli, torvenyek felett allo cegre, aki barmikor barmit, torolhet, modosithat, eltuntethet kenye kedve szerint, politikai ideologiai alapon.

    Egyszer csak jon az uzenet : TOROLTUK AZ EGYENLEGET, MERT NEM VOLT ELEG LIBERALIS.
  • Sydra #3
    Ha használ is blokkláncot semmi értelme, mivel semmi olyat nem csinál vele, amit nem lehetne egy bármilyen privát adatbázissal helyettesíteni.
  • Kryon #2
    Igen, technikai értelemben ez nem kriptovaluta. Mindössze blokklánc technológiát használ, ennyi.
  • Sydra #1
    Ez nem kriptovaluta abban az értelemben mint a Bitcoin vagy a Cardano. Nem sok értelme van így hívni. Ez Zucc saját pénze, amit bármikor eltüntethet a számládról ha neki nem tetsző dolgot csinálsz. A technikai részleteken lehet vitatkozni, de a lényege ez amit írtam.