Berta Sándor

Környezet­védelmi szempontból is támadható a Facebook

A társaság egyik tenger alatti kábelének lefektetésekor számos eszköz és 25 000 liter fúrófolyadék maradt az óceánban.

A Jupiter kábellel kapcsolatos fúrási munkák során áprilisban baleset történt. Az alkalmazott fúró kemény kőzetbe ütközött, körülbelül 15 méterrel a tengerfenék alatt. A fúrófej, egy 340 méter hosszú cső és 25 000 liter fúrási folyadék a tengerfenéken maradtak, s azokat azóta sem hozta fel sem a Facebook, sem annak partnere, az Edge Cable Holdings. Sőt, a két vállalat bármilyen tengertisztítási vagy helyreállítási munkától is elzárkózott.

A Facebook szóvivője azt nyilatkozta, hogy az eset nem jár negatív következményekkel a környezetre és az állampolgárokra nézve. Ugyan a felszerelés és folyadék eltávolítása lehetséges lenne, de nem lenne feltétlenül garantálva, hogy az eljárás sikeres lenne vagy nem szennyezné a környezetet.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy miből áll a fúrófolyadék. Az Engadget rámutatott, hogy az állami hivatalnokok csak június 17-én értesültek először a balesetről. Ali Hansen, az oregoni földművelésügyi minisztérium szóvivő szerint a Facebook és a partnercége gyakorlatilag megakadályozták a felszerelés visszaszerzését, s a társaság a felszerelés engedély nélküli tárolásával helytelenül járt el. A cég 30 napot kapott arra, hogy megegyezzen a szövetségi állammal és vállalja az okozott károk megtérítését. Emellett elvárás, hogy a felszerelés és a fúrófolyadék jelenlegi és a jövőbeli kockázataival kapcsolatos információkat megismerhesse a közvélemény. A vállalatnak 180 napja van arra, hogy eltávolítsa a fúrófejet, a csövet és a fúrófolyadékot a környezet károsítása nélkül.

A Facebook mindenesetre bejelentette, hogy 2021-ben egy új lyukat fúr. A teljes Jupiter kábel 14 500 kilométer hosszú lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #5
    Te a Wikipédiával vagy az internettel kevered a Facebookot, mert a valóság az, hogy mindenki, kivéve Zuckerberget, jobban járna, ha hirtelen megszűnne az a szellemi pöcegödör.
  • duke #4
    Na hat akkor itt az ido, hogy az egesz faszbukott megszuntesek eltoroljek a foldfelszinerol, mintha sosem letezett volna.
    Utoljára szerkesztette: duke, 2020.11.09. 11:48:28
  • mortep #3
    Ha valóban lexikális és hiteles információra van szűkséged a facebook-ot kerüld el jó messzire, szerintem.
  • t_robert #2
    ja teljesen igazad van.. mennyivel jobb volt gyerekkoromban az információ szerzés. Valaki megakart tudni valamit akkor beült az autóba vagy felült a buszra és elutazott egy könyvtárba. Aztán ott keresgélt fél napot és vagy megtalálta ami érdekelte vagy nem. igen gyakran nem. már ha eleve fel nem adta az információ szerzést, mert nem volt nyitva már könyvtár ráadásul lusta volt utána nézni. Nem ért annyit a téma eleve, hogy rászánjon pár órát az utána járásnak.
  • Tetsuo #1
    Az sem mellékes, hogy a sok Facebook-szerver és használó mennyi energiát és más erőforrást használ a sok hülyeségre.
    Valahogy korlátozni kellene mindkét oldalt (szolgáltatót és felhasználót).
    Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2020.11.06. 23:57:10