Berta Sándor

Európai kivonulással fenyegetőzik a Facebook

Az amerikai cég komoly vitába keveredett az ír adatvédelmi hivatallal. A felmerült esetleges távozás az Instagramot is érintheti.

Az ügy előzménye, hogy szeptember elején az Ír Adatvédelmi Hatóság (IDPC) egy előzetes rendeletben felszólította a Facebookot, hogy állítsa le az USA-ba irányuló adattovábbítást. Bár az információ most vált ismertté, a rendelet már augusztus óta hatályban van. Az IDPC az Európai Bíróság júliusban hozott döntésére hivatkozott, amelyben a testület hatályon kívül helyezte azt az EU és az Amerikai Egyesült Államok között 2016-ban megkötött Privacy Shield nevű megállapodását, amelynek célja az volt, hogy biztosítsa az európai uniós állampolgárok adatainak megfelelő amerikai tárolását és kezelését.

A Facebook most az ír hivatalnak küldött levelében azzal fenyegetőzött, hogy kivonul az európai piacról, ha az európai uniós piacfelügyelet nem biztosítja számára azt a szabadságot, hogy úgy működhessen, ahogy akar. Yvonne Cunnane, az óriáscég írországi jogi részlegének adatvédelmi felelőse hozzátette, hogy nem világos, hogy miként folytathatja a közösségi oldal és az Instagram az európai működését. Az állásfoglalásban a társaság kifogásolta, hogy az európai hatóságok csak ellene lépnek fel, más amerikai vállalatok ellen nem, ez pedig tisztességtelen.

Cunnane ezenkívül azt is bírálta, hogy túl későn tájékoztatták őket a döntésekről és immár csak három hetük maradt arra, hogy a legújabb dolgokra reagáljanak. Rámutatott, hogy a közösségi portál több millió európai felhasználó számára jelent fontos eszközt, továbbá egy komoly gazdasági platform is az európai vállalkozásoknak, amelyek a segítségével 208 milliárd eurós bevételt generáltak.

A fenyegetést persze aligha váltja be a Facebook, de ha mégis megtenné, akkor az összesen 410 millió embert érintene. Miután Európa a vállalat számára az USA után a második legnagyobb piac, így nagyon komoly bevételkiesést szenvedhetne el. Michael Veale, a University College London tudósa úgy reagált a hírre, hogy az európai kivonulás hírét senki sem hiszi el, az csak üres fenyegetés.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • UUUU #38
  De pontosn igaz. Eleve nem is hasznalhatod, ha nem fogadod el az altaluk lefektetett szabalyokat, miszerint felhasznalhatjak az adataidat. Pontosan igy kerulik ki az EUs adatvedelmi torvenyeket.
 • mumoka 2012 #37
  már ideje ha elütne az adat tolvaj inkább USA -ban kéne mert ott van mi után kémkedni.
 • morguldae #36
  "Európai kivonulással fenyegetőzik a Facebook" - HAJRÁ! Csak nem tudom akkor, hogy fognak Európában kémkedni az emberek után, mivel annál könnyebb megoldás nincs, hogy a sok idióta mindent felrak magáról :-)
  Utoljára szerkesztette: morguldae, 2020.09.24. 14:15:55
 • AcsMarci #35
  Mondjuk az FB-t érintő jogszabályok és törvények nagy része azért született, hogy mások hibáit és bűneit rájuk kenje. És az is tény, hogy egyetlen másik közösségi oldallal sem bánnak úgy mint velük, még akkor sem, ha ugyan az a történet. Pl az álhírek is ilyen. Gyártani szabad, terjeszteni szabad, de a facebook-on ne legyen. Az viszont, hogy tucatnyi kisebb platformon is megjelenik már nem probléma.
 • felemelő #34
  "az EU olyan módosításokat vár"

  Évekkel ezelőtt törvényekben rögzítette az elvárásokat (amikre a FB messze ívben tett) amiket az eltelt idő alatt tudott volna teljesíteni. De nem akarta teljesíteni. Egy jogszabályt!
  Mit vár? Majd külön felmentésben neki és az USA cégeknek lehet, amit az EU cégeknek nem?
  Ezt nevezik szabad versenynek?
  Az EU majd szándékosan további versenyhátrányt okoz a saját cégeinek és ezt alapból elvárják az USA-ban?
 • felemelő #33
  Az én mániám, hogyha a FB (gugli, akárki) kivonul, akkor az nagy megrázkódtatás az EU-nak, de túléli.
  Ezzel szemben a piaci rést hamar betölti a piac.
  Ne feledjük az EU piaca nagyobb mint az USA-é.
  Tőke, szakértelem és piac van, miért is ne lehetne helyettesítő?
  Eddig azért nem, mert az erőfölényükkel minden kísérletet eltapostak!
  De ha szabadon hagyják a piaci teret?
  Semmi olyan nincs egy FB-ban amit pénzzel (és a piaci réssel) ne lehetne megvalósítani!
  Minden technologia és eszköz kapható a világpiacon és a szükséges szellemi erőforrás és tőke is megvan az EU-ban.

  A FB (és az USA, NSA) a pénz kiesésnél is ezerszer jobban retteg attől, hogy potenciális versenytárs nő ki a kvázimonopol IT óriásai mellé. Mert akkor verseny is lesz. És talán a világ azon fele (és az ahol a legtöbb anyagi és politikai érték van) arra felé mozdul, ahol jobban védik az adataikat.
 • bdzsana #32
  "A cenzúrát félreérted, minden nemzeti oldali tartalmat folyamatosan szűrnek, kidobálnak, prominens személyeit politikai alapon letiltanak. A kereszténység se tetszik nekik, anyósomat simán tiltogatják pár hétre, túl sok magyar és keresztény oldalt nézegethet."

  Nem mondom, hogy nincs igazad, de én ilyet a saját szememmel még nem láttam a közvetlen környezetemben, pedig vannak a közvetlen ismerőseim között elég sokfélék. Igaz nem szoktak olyat posztolni, hogy Orbánt/Gyurcsányt fel kéne akasztani, a migránsok gyerekeket erőszakolnak miután megették a szivüket stb stb.
  "Keresztény" tartalmak között is akad olyan amit indokolt tiltani, és esetleg anyósod akaratlanul ilyet osztott vagy kommentelt, mint ahogy látom az idősebb korosztály mindent oszt amit csak eléraknak.
  Konkrétan olyan tiltással még én soha nem találtkoztam, ahol csupán a politikai vélemény miatt tiltanának valamit, ha csak nem ütköznek az alapelvekbe, tehát nem gyűlöletbeszéd, erőszakra buzdítás, kisebbségek kirekesztése, rasszista komment, átverés, zaklatás, pornográfia stb.
  Olyat láttam, hogy valakit tiltottak tévedésből, de fel is oldották azonnal a reklamálás után.
 • bdzsana #31
  " Facebook-ra is ugyan azok a szabályok vonatkoznának mint pl. a hajdanán volt IWIW-re, de ezt kikerüli."
  Ez azért nem igaz, mert az adatvédelmi szabályozások az utóbbi években szigorodtak drasztikusan. Ráadásul nem csak a Facebook, az ügy azért nagy horderejű, mert ez ugyanúgy érinteni fogja az összes tech céget, mert szinte mind így működik, csak most a FB van célkeresztben.
  "Egy liberális, demokratikus EU-ban a törvények előtt mindenki egyenlő"
  Haha, kivéve a nagyok. Annyira egyenlők, hogy egyes gigacégek beruházást nemzetstratégiai jelentőségűnek nyilvánítanak és máris teljesen más szabályozások vonatkoznak rá, vagy éppen speciális adómegállapodást kötnek államokkal, vagy államoktól milliárodos kedvezményt kapnak a te adódból.
  Az ekkora cégeknél mindig másképpen történnek a dolgok. Ha a sarki pékség nem tartja be a törvényeket akkor bezárják a p.csába senki nem fogja siratni, de ha az Audigyár nem tartja be akkor vagy elnézik neki, vagy évekik könyörögnek hogy tartsa ba vagy valami spéci megállapodást kötnek, mert az elvesztése óriási kárt okozna a gazdaságnak. És ezzel nem a cégek igazát védem hanem csak leírtam, hogy működik.
  Utoljára szerkesztette: bdzsana, 2020.09.24. 09:52:40
 • gosub #30
  Egy liberális, demokratikus EU-ban a törvények előtt mindenki egyenlő és a szabályait mindenkinek ugyanúgy be kell tartani. Na ezt a Facebook NEM teszi.

  Az adatvédelmi szabályokat abszolút nem tartja be a Facebook, amit tesz azt egyetlen Európában működő közösségi oldal se tehetné meg, vagy hamar elkaszálnák.
  Ezer sebből vérzik az okfejtésed. Facebook-ra is ugyan azok a szabályok vonatkoznának mint pl. a hajdanán volt IWIW-re, de ezt kikerüli. A Japán, Koreai autógyárak is betartják az EU szabályokat emiatt ide telepítik a gyáraikat, így legálisan kerülik meg a vám és egyéb díjakat, cserébe itt munkát adnak, adóznak, turistáskodnak... A Facebook kizárólag saját kedve szerint tart, nem tartja be az EU és országai törvényeit.
  A cenzúrát félreérted, minden nemzeti oldali tartalmat folyamatosan szűrnek, kidobálnak, prominens személyeit politikai alapon letiltanak. A kereszténység se tetszik nekik, anyósomat simán tiltogatják pár hétre, túl sok magyar és keresztény oldalt nézegethet.

  Így a Facebokk minden lehet, de szabad és liberális egyáltalán nem. Törvények felettiként működik, világnézete szerint cenzúráz. Szerinted egy bolt/pláza/kávézó/söröző/szórakozóhely működhetne ilyen alapon és kitilthatná saját elképzelése szerint egyes ügyfeleit, embercsoportokat?
 • gabpapa #29
  Nem fog kivonulni, ez csak hiszti:-).