Berta Sándor

Betilthatják a Facebookot a Salamon-szigeteken

A lépésre politikusok állítólagos megsértése miatt kerülhet sor.

A Solomon Times arról írt, hogy a Melanéziához tartozó Salamon-szigetek döntéshozói arra készülnek, hogy az országban betiltsák a Facebookot. Amennyiben az intézkedést valóban bevezetik, akkor - Kína, Irán és Észak-Korea után - a Salamon-szigetek lesz a negyedik állam a világon, ahol a Facebook legálisan nem lesz elérhető.

A helyi kormányt az dühítette fel, hogy a közösségi platformon valótlan állítások jelentek meg a politikusokról, akiket ráadásul sértegettek is, továbbá az is kifogásként merült fel, hogy hiányzik a Facebook használatának megfelelő szabályozása. A betiltás nem visszavonhatatlanul, hanem csupán időszakosan történne.

Peter Shanel Agovaka helyi kommunikációs miniszter azt nyilatkozta, hogy Manasseh Sogavare miniszterelnököt és más tárcavezető kollégáit egyaránt sértő bejegyzések és anyagok jelentek meg a portálon, valamint sor került karaktergyilkosságokra és rágalmazásokra is. A politikus hozzátette, hogy jelenleg nincs olyan helyi törvény, amely az internethasználatot szabályozná, a fiatalokat viszont meg kell védeni a világháló káros hatásaitól.

Matthew Wale ellenzéki vezető bírálta a tervezett lépést és azt mondta, hogy annak nincsen semmilyen jogalapja. A tervezett betiltás azért is komoly problémákat okozhat, mert - Magyarországhoz hasonlóan - a miniszterelnök beszédeit a közösségi oldalon keresztül szokták élőben közvetíteni.

Egyelőre egyébként nem lehet tudni, hogy a tiltás műszaki szempontból miként valósulna meg. A Salamon-szigeteken 120 000 Facebook-használó van és a többségük (45 000 személy) 18 és 24 év közötti. Korábban a térség más államai is hasonló intézkedéseket terveztek vagy vezettek be: 2018-ban Pápua Új-Guinea, tavaly Tonga, idén júliusban pedig Szamoa.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tetsuo #4
  Ők legalább megteszik.
 • AcsMarci #3
  Jó kis sorba állnak be, ez biztos jót fog tenni a nemzetközi megítélésüknek.
 • noland #2
  Ja meg a fórumokat, ahol a rend ellen hergelik az embereket, hogy ráeröltessenek egy hazugságon alapuló ideológiát ill. új világrendet a megfelelő vezetőkkel, ugye?
 • Sydra #1
  Hát még telefonon milyen valótlanságokat mondhatnak az emberek. Azt is be kell tiltani!