Berta Sándor

A Facebook is klímasemleges lenne 2030-ig

A társaság ezzel a lépéssel más óriáscégek példáját követi.

Az Apple és a Google után a közösségi konszern szintén bejelentette, hogy 2030-ig teljes mértékben klímasemleges akar lenni. A távlati cél az, hogy a megadott dátumig ne csupán a Facebook rendszerei legyenek klímasemlegesek, hanem az összes beszállító, a munkatársak és az üzleti utak is.

A vállalat jelezte azt, hogy a jövőben egyelőre az Amerikai Egyesült Államokban, Franciaországban, Nagy-Britanniában és Németországban egy olyan különleges terület áll majd a felhasználók rendelkezésére, ahol a klímaváltozással kapcsolatban juthatnak megbízható információkhoz. Azokat többek között a Német Meteorológiai Szolgálat (DWD), a Potsdami Klímakövetkezményeket Kutató Intézet (PIK), az Alfred Wegener Intézet Helmholtz Sarkvidéki és Tengerkutatási Központ (AWI), valamint az Egyesült Nemzetek Szervezetek Környezetvédelmi Programja (UNEP) szállít majd.

A Facebook hangsúlyozta, hogy az ambíciózus célkitűzést elsősorban megújuló energiák használatával és jelentős megtakarításokkal akarja elérni. A társaság többek között abból indult ki, hogy a koronavírus-járvány tapasztalatai alapján az üzleti utak jelentős részét a jövőben ki lehet majd váltani videokonferencia-beszélgetésekkel. A fennmaradó szén-dioxid-mennyiséget pedig különböző technológiák segítségével lehet eltüntetni. A Facebook az év végéig a saját tevékenysége tekintetében klímasemleges akar lenni, ezért például a dániai szerverközpontját szélenergiával működteti, miközben ezzel párhuzamosan a szerverek hőjét arra használják fel, hogy Odense városában akár 6900 háztartás számára biztosítsák a fűtést.

Az IT-szektor szén-dioxid-kibocsátása nem véletlenül lett ennyire felkapott téma az elmúlt hónapokban. Tudósok ugyanis úgy becsülték, hogy csak az internet szén-dioxid-lábnyoma tavaly sokkal nagyobb volt, mint a légi közlekedés hasonló értéke.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • wraithLord #5
    Akkor a Facebook jelentkezzen Elon Musknál. Amint kilövik őket a Marsra, klímasemlegesek lesznek. Legalábbis a Földön.

    Ja, nem, mert maga a kilövés és a kapcsolódó teendők is szennyezéssel járnak.
  • mrzed001 #4
    9/11 után ugyanez volt .... talán 1 évig.
    A korona után is max 1 év és lecseng ...
  • dyra #3
    Tök jó lesz. Mindenki klimasemleges lesz 2030-ra. Közben a kibocsajtas full rekordon. Érdekes szituáció lesz.
  • duke #2
    Remelem ezt ugy ertik, hogy addig ra mar regen megszunntek, betiltottak felrobbantottak oket.
  • M2 #1
    "a koronavírus-járvány tapasztalatai alapján az üzleti utak jelentős részét a jövőben ki lehet majd váltani videokonferencia-beszélgetésekkel"

    A végén még kiderül, hogy egy pandémia kellett hozzá, hogy az emberiség észhez térjen! Még ezen kívül is nagyon sok helyen nem használták ki a technológia adta lehetőségeket. Most majd rákényszerülünk.