Berta Sándor

Lézer­mutatóval akadályoznák meg az erdőtüzeket

Szakemberek egyedi módon alkalmaznák a technológiát.

Egy nemzetközi kutatócsoport hordozható lézermutatók segítségével akarja megakadályozni az elsősorban az Amerikai Egyesült Államok nyugati részén és Ausztráliában pusztító erdőtüzek egy részét. A tudósoknak meggyőződésük, hogy az eszközök segítségével képesek vezérelni a villámokat, így azok nem fognak a jövőben ellenőrizhetetlen módon terjedő erdőtüzeket okozni.

Andrej Mirosnicsenko, az Új-Dél-Walesi Egyetem munkatársa azt nyilatkozta, hogy a kapcsolódó laboratóriumi kísérletek sikeresek voltak. A szakember és az Ausztrál Nemzeti Egyetemen, a Katarban lévő Texas A&M Egyetemen és a Kaliforniai Egyetem lévő kollégái bebizonyították, hogy bizonyos lézersugarak képesek "rövidre zárni" a zivatarfelhőket és ilyen módon előidézni a villámcsapásokat. Ezután pedig egy lézersugárral ezeket a villámokat egy bizonyos helyre tudták irányítani.

A múltban, ahhoz, hogy hasonló eredményeket érjenek el, nagy teljesítményű lézerekre volt szükség. De az a technika drága volt, veszélyes és pontatlan. Mirosnicsenko közölte, hogy erre a feladatra azonban egy egyszerű lézermutató is elegendő és azt remélik, hogy a módszer a következő évtizedben kiforrottá válhat. Annak ellenére, hogy a módszer eddig sikeresen csak laboratóriumi körülmények között működött, a kutatók bizakodók, hogy alkalmas az úgynevezett száraz villámok ellenőrzésére.

Vladlen Szvedov, az Ausztrál Nemzeti Egyetem tudósa kiemelte, hogy a jövőben elképzelhetőnek tartják, hogy a technológiával lehetséges lesz biztonságosabb helyekre irányítani a villámokat, ezáltal pedig csökkenteni lehet a katasztrofális hatású erdőtüzek kockázatait.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • VolJin #5
  A lézer mellett a levegő vezetési képessége megnő. 10+ éve létezik ezen az elven működő sokkoló, A normál sokkoló tüskéi mellett van két lézer, és a lézer körül a levegő elvezeti az áramot a célponthoz.
 • duke #4
  Ennel szerintem erdekesebb es biztosabb lenne, ha dronokkal felvinenek vekony foldelt vezeteket, es azzal ideznenek elo kisuleseket. Igy pontosan lehetene tudni hol lesz a villam.
 • M2 #3
  Nem olyan lézermutató, az csak egy vicc volt a címben! :-D
 • VolJin #2
  Mennyibe kerül egy ilyen lézermutatót előállítani, 50 cent?
  Mellesleg, ha egy méretes acélcső furatán lövik ki a lézert, mint egy puskacső, és az le van földelve, a lézermutató meg el van szigetelve, akkor a csőbe fog csapni a villám, nem a mutatóba.
 • T_I #1
  Már persze, ha a lézermutató jól bírja a villámokat!