JohnnyCage

Nagyteljesítményű ibolya lézer a Toshibától

A japán elektronikai óriás egy olyan kékeslila színű lézerdiódát fejlesztett ki, amely nagyteljesítményű lézersugár kibocsátására alkalmas, így a jövő optikai meghajtóinak alapja lehet.

A Toshiba új ibolya lézere szobahőmérsékleten 200 mW teljesítményre képes, amely már elegendő lenne a jövőben megjelenő optikai meghajtók többrétegű lemezeket alkalmazó változataihoz is.

A szakértők szerint a kék/lila lézereket alkalmazó optikai meghajtókhoz legalább 30 mW teljesítményű lézerdiódák szükségesek. A Nichia Corp. egy ideje már kínál 30 milliwattos ibolya lézert, a Sanyo Electric pedig májusban adta ki saját, 35 milliwattos ibolya lézereinek mintapéldányait. Amikor azonban megjelennek az ibolya lézeres optikai meghajtók több réteget is alkalmazó változatai, nagyobb teljesítményű lézerdiódák alkalmazására lesz szükség.

Az új ibolya lézert a Toshiba az Institute of Electronics, Information and Communications Nagolya-i konferenciáján jelentette be a napokban. A japán gyártó nagyteljesítményű ibolya lézere arra a gallium-nitrid alapanyagra épül, amelyet a közelmúltban kezdett meg szállítani a Sumitomo Electric Industries, a Hitachi Cable, valamint a Crystal Photonics.

Az új lézerdiódák 409 nm-es hullámhosszú fényt bocsátanak ki, a legjobban teljesítő darabok esetén akár 200 mW teljesítménnyel. Ehhez a teljesítményhez 5 volt tápfeszültség mellett 164 mA áramra van szüksége a megoldásnak. A lézerdiódák élettartamát a gyártó egyelőre nem közölte.

A Toshiba szerint az új ibolya lézerek várhatóan 2006 táján jelennek meg az optikai adattároló eszközökben. Az ibolya lézerek fénye kisebb hullámhosszuknak köszönhetően kisebb foltra fókuszálható, mint nagyobb hullámhosszúságú társaiké. Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy csökken az egyes adatbiteket tároló területek közötti távolság az adathordozón, ezzel együtt pedig jelentősen megnő a meghajtó tárolókapacitása.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)