Berta Sándor

Világrekord az ultragyors adatátvitelben

A Karlsruhei Technológiai Intézet (KIT) kutatóinak sikerült egy lézersugár segítségével 700 DVD-nyi adatot egyetlen másodperc alatt eljuttatniuk 50 kilométer távolságba, majd az információkat újra dekódolni.

A sikeres kísérletet végrehajtó csoport tagja volt három professzor (Jürg Leithold, Wolfgang Freude és Christian Koos), valamint René Schmogorow és David Hillerkuß. Ez volt a legnagyobb méretű adatcsomag, amit egy lézersugár segítségével valaha továbbítottak. A csapat saját tavalyi rekordját döntötte meg, amikor sikerült a 10 Tbit/s-os adatátviteli sebességet túlszárnyalniuk. A mostani siker kulcsa egy általuk kifejlesztett új adatdekódolási eljárás volt, amihez a szakemberek az úgynevezett orthogonal frequency division multiplexinget (OFDM) használták. Az OFDM-eljárást évek óta sikeresen alkalmazzák a mobil kommunikációban.

A technológia lényege, hogy az adatforgalom a lézersugár színekre bontásával növelhető. A kutatók a lézersugárral mintegy 350 színt hoztak létre, és ezekhez a színekhez kódolhatók az átvitelre szánt adatokat. "Az igazi művészet abban állt, hogy az eljárást ne csak ezerszer, hanem egymilliószor gyorsabbá tegyük és így elérhetővé váljon a 26 Tbit/s-os adatviteli sebesség elérése. Az úttörő ötlet a matematikai rutinok optikai megvalósítása volt" - hangsúlyozta Jürg Leuthold, a KIT Mikrostruktúra-technikai, illetve Fotonikai és Kvantumelektronikai Intézetének vezetője.


Jürg Leuthold a jel figyelése közben

A szakember közlése szerint a tesztek során kiderült, hogy az optikai területen végzett számítások nem csak rendkívül gyorsan, hanem nagy hatékonysággal is elvégezhetők, mivel csak a lézerhez és néhány lépés végrehajtásához van szükség energiára. "Eredményeink azt bizonyítják, hogy még az extrém magas adatátviteli sebességeknél is messze vannak még a fizikai határok, továbbá hogy ez a kapacitás már jelenleg is megvalósítható, ráadásul energiatakarékos módon. Néhány évvel ezelőtt a 26 Tbit/s-os sebesség még a lézeres rendszerek számára is utópisztikusnak tűnt, és akkoriban nem is voltak ehhez megfelelő alkalmazások. Ekkora sebesség mellett lehetőség lenne 400 millió (!) telefonbeszélgetés egyidejű továbbítására. Korábban még nem is volt igény ekkora teljesítményre, ma viszont már mindez másként van" - emelte ki a professzor.

A jelenlegi kutatások célja, hogy olyan rendszereket fejlesszenek ki, amelyek tartósan képesek a 400 Gbit/s és 1 Tbit/s közötti adatátviteli sebességek biztosítására. A mostani eredmény ezeket a fejlesztéseket jelentős mértékben felgyorsítja. Ezzel az adatátviteli eljárással a jelenlegi optikai hálózatok egyszerűbben fejleszthetők az egyre nagyobb sávszélességet igénylő megoldások, mint a 3D-tévéadás, vagy a felhőalapú számítástechnika kiszolgálására. Az abszolút adatátviteli rekordot japán tudósok tartják, akiknek az év elején összetett lézersugárral 109 terabit/másodperces sebességet sikerült elérniük. A német, svájci és brit kutatócsoport újítása abban rejlik, hogy ezt a másodpercenkénti 26 terabites adatátvitelt csupán egyetlen lézersugárral érték el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Sir Cryalot #29
  Beszarok, valaki még elhiszi hogy az LCD mint technológia, jó! :D

  Inkább jó apple fanboy válna belőletek. Ebben csak az a jó.
 • immovable #28
 • Sir Cryalot #27
  Az a kedvencem mikor felfűtik az LCD panelt hogy kevesebb legyen a szellemképezés 3D-be! 24P-s ,bluros , időgépes lepratelep.
 • thsanyi5 #26
  http://en.wikipedia.org/wiki/24p
 • Sir Cryalot #25
  " A 2-3 ms válaszidejű monitorokat gyakran árulják gamer monitorként. Mert ezek még a leg őrültebb kamerát rángató fps játékosnak se fog mosódni."

  LOL!!!!!! Most csak úgy cseresznyézgetek, egyik megállapítás jobb mint a másik. Na figyu. Egy olyan LCD monitor mindig mosódni fog, ugyanis az a működési elve hogy mosódjon. Ha hideg van, mint pl egy autóban akkor nem bír mosódni tehát nem működik. Teccikérteni?
 • Sir Cryalot #24
  ''Filmek 23-30 képkocka/másodperc mellett nem darabosak.''

  nem a faszt nem
 • Sir Cryalot #23
  HAHAHAHA! Priceless.
 • thsanyi5 #22
  Sorfrekvencia (vertical frequency) : az egy másodperc alatt frissített sorok száma. Ez egy kilohertzes érték.
  Sorok száma szorozva a képfrekvenciával. Ha van egy HD monitorod és 1080 sor van benne ami 60x frissíti a képet másodpercenként akkor 1080*60 = 64800.
  Sir Cryalot ha darabosan látsz menj orvoshoz. A tanulmányaidat meg dobd ki. Nekem nincs róla papírom csak utána olvastam, érted..
  Filmek 23-30 képkocka/másodperc mellett nem darabosak.
  Az LCD nem a frissítési frekvencia miatt "rajzol lassan". Ami lassú tud benne lenni az a válaszidő nevű dolog, ami azt jellemzi, hogy mennyi idő kell egy képpontnak, hogy megváltoztassa a fényerejét. Pl. 12 ms már lassú. Látható elmosódás történik, ha nagyon gyors mozgást akarunk vele megjeleníteni. A 2-3 ms válaszidejű monitorokat gyakran árulják gamer monitorként. Mert ezek még a leg őrültebb kamerát rángató fps játékosnak se fog mosódni.
 • Sir Cryalot #21
  szerinted is kilohertzes a monitorod?
 • immovable #20
  Sir Cryalot te mekkora egy láma vagy.