Berta Sándor

Lézerrel érkezhet az internet

A jövőben az internethozzáféréseket műholdak, drónok és ballonok biztosíthatják.

A Vialight Communications (VLC) nevű cég egy olyan lézeres adatátviteli technológiát fejlesztett ki, amely a légi és a földi állomásokra épül. Az átvitel hasonlóan működik, mint az optikai kábelek esetében. Wolfram Peschko, a VLC pénzügyi vezetője kijelentette, hogy jelenleg 10 Gbps-os kétirányú adatátviteli sebességre van lehetőség, a következő években azonban a sebesség 100 Gbps-ra növekedhet.

A koncepció lényege, hogy pilóta nélküli légi járműveket vagy ballonokat szerelnek fel a lézerkommunikációs rendszerrel, majd feljuttatják azokat a sztratoszférába. Mindez azt jelenti, hogy a berendezéseknek könnyűeknek kell lenniük és nem lehetnek nagy teljesítményűek, mert napelemek látják el azokat árammal. Nagyon robusztusnak kell lenniük, hogy mind a felszíni, mind a sztratoszférában lévő hőmérsékleteket elviseljék. Az eszközöknek a mínusz 80 és plusz 40 Celsius-fok közötti hőmérsékleti tartományban kell működniük.

A sztratoszférában repülő drónok és a ballonok 200-300 kilométer távolságra is továbbíthatják az adatokat. A nagyobb, például kontinensek közötti távolságok áthidalására a rendszert műholdakkal egészítik ki, amelyek körülbelül 1000 kilométeres magasságban vannak és a jelátviteli hatótávolságuk 4000-5000 kilométer. Az egyes járművek egymással és a földi állomásokkal is kommunikálnak. Peschko hangsúlyozta, hogy a sztratoszférában való kommunikációt nem akadályozzák a felhők és a légköri zavarok, azok csak a felszínnel való kapcsolatot befolyásolják. Erre csak két megoldás létezik: vagy rádiótechnikával továbbíthatók az adatok a felszínre vagy több földi állomást kell létrehozni.


A bal oldalon a küldő, mely a ballon aljába kerül, jobb oldalon egy földi fogadó modul

A menedzser hozzátette, hogy a lézeres adatátvitel nagyon célzott, ezért energiahatékonyabb, ehhez azonban a sugár nagyon intelligens irányítására van szükség. Amennyiben létrejön a kapcsolat, akkor a lézernek stabilnak kell lennie, hogy ne szakadjon meg a kommunikáció. Mindehhez nem csupán abszolút csúcstechnikás optikára és mechanikára van szükség, hanem intelligens szoftverre is, amely szintén képes kiegyenlíteni a működési zavarokat. A VLC-nek van egy saját kódolási rendszere, hogy ha a jel rövid időre kiesik, akkor regenerálható legyen.

A terület iránt nem csupán a Google és a Facebook érdeklődik, a VLC is kapott már megbízásokat meg nem nevezett nagy amerikai vállalatoktól, a technikára tehát bőven van kereslet. Az ok nem véletlen: a lézeres kommunikáció gyakorlatilag lehallgathatatlan, így a cégek a megbízható adataikat biztonságosan továbbíthatnák. További előny, hogy a hálózatnak nem kell az egész világra kiterjednie, korlátozódhat akár egy régióra is. Egy ország felépíthetné például az intranetjét, amelyet kívülről nem lehetne megtámadni, ráadásul a lézeres adatátvitel olcsóbb az optikai kábelhálózat kiépítésénél.


A technikát a Német Repülési és Űrhajózási Központ (DLR) Kommunikációs és Navigációs Intézete fejlesztette ki, a VLC-t 2009-ben szervezték ki a DLR-ből. A központ néhány hónappal ezelőtt sikeresen továbbított adatokat 1,72 Tbps-os sebességgel 10,45 kilométerre. Peschko szerint ez azt mutatja, hogy mi minden lehetséges a technikával. Peschko leszögezte, hogy nem kiváltani, hanem kiegészíteni akarják a meglévő rendszereket, hogy tovább javulhasson az internetellátottság. A tesztek sikeresek voltak és legkésőbb 2018-ban vagy 2019-ben elérhetővé válhatnak az első hálózatok.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Fefy #10
    ÉN kérek elnézést
  • barret #9
    Ne bántsd,ez esetben sikerült a főcím helyesírási hiba nélküli szerkesztése :)
  • TokraFan #8
    Nem értek a területhez, de felmerült bennem, mi van ha valamilyen hiba miatt a lézer nem oda "céloz" ahova kéne, valaki meg mondjuk éppen felnéz az égre és belenéz? Kiégeti a szemét?
  • hungi #7
    Két külön rétegről beszéltek, ő az átvitelről te meg a protokollokról.

    Mondjuk megnézném Jackalt hogyan hallgatja le man in the middle az irányitott lézert...
  • duke #6
    "ballonokat szerelnek fel a lézerkommunikációs rendszerrel, majd feljuttatják azokat a sztratoszférába. "

    Ebbol oriasi bukas lesz. Ezek nem nezik a jutubot. Mert kulonben latnak a sok videot, ahol leggomboket pukkasztanak ki lezerrel. Csak egy kicsit mellelo, es mar zuhan is az egesz.
    Utoljára szerkesztette: duke, 2017.03.07. 17:06:44
  • zola2000 #5
    Https az könnyen lehallgatható?

    Vagy a tor?
  • Jackal #4
    "Gyakorlatilag lehallgathatatlan"
    Priceless, ne írj több cikket IT témában, szerző...
    Utoljára szerkesztette: Jackal, 2017.03.07. 14:35:08
  • Zulu12 #3
    Ha internetről van szó akkor egy optikai kábelben még mindig messze jobban megbízom mint ebben a technológiában amit itt felvázoltak... Ezt legfeljebb csak titkos kommunikációkhoz tudom elképzelni illetve talán még az elmaradottabb helyekre pl Afrika, hogy valamiféle net legyen ott is, de más hasznát nem igazán látom.
  • Fefy #2
    "Az átvitel hasonlóan működik, mint az optikai kábelek esetében, csak éppen lézerrel"

    Ez a mondat feldobta a napom :D A kedves cikkíró szerint az optikai kábelek mégis hogyan működnek? Megsúgom, hogy a legtöbb optikai hálózati eszköz lézeres...
  • hungi #1
    Csodálom hogy üzleti vállalkozások le merik irni hogy ballonokra alapoznának bármilyen feladatnál... kivétel talán a party kellék árus ;-)