JohnnyCage

Újabb infók a Toshiba/NEC -féle kék lézeres DVD-kről

A Nikkei Keizai Shimbun japán üzleti napilap elmúlt heti írását követően a két társaság hétfőn hivatalosan is beszámolt az új technológiával kapcsolatos tervekről.

A japán Toshiba egyik képviselője elmondta, hogy a társaság egy olyan, nagykapacitású, kék lézerre épülő DVD technológiát fejleszt, amely már a jövő évben megjelenhet a piacon, és többek között azért előnyösebb a rivális megoldásoknál, mert nagyfokú kompatibilitást biztosít a jelenlegi, vörös lézerre épülő DVD lemezekkel.

A szóvivőnő szerint a formátum inkompatibilis lesz a szintén kék lézert alkalmazó Blu-ray technológiával, amelyet számos további cég között a Sony, és Matsushita Electric Industrial (Panasonic) társaságok fejlesztenek. A Toshiba egyébként nem zárja ki annak lehetőségét, hogy a jövőben maga is Blu-ray megoldásokat dobjon piacra.

- Mivel a mi megoldásunk lesz az első kék lézeres DVD a piacon, fontosnak tartjuk a kompatibilitás megőrzését a jelenlegi technológiával - mondta a szóvivőnő. - A jövőben a kétféle kék lézeres megoldásnak nem kell majd szükségszerűen versengnie egymással - tette hozzá utalva arra, hogy a Blu-ray esetlegesen általánosan elfogadott szabvánnyá válik a piacon.

A japán elektronikai ipar nagy reményeket fűz a kék lézerre épülő DVD megoldásokhoz, amelyek a kék lézer rövidebb hullámhosszának köszönhetően kisebb területekre fókuszálhatók az adathordozó felületen, következésképpen pedig nagyobb adatsűrűséget biztosíthatnak.

A Toshiba, amely előkelő pozíciót foglal el a jelenlegi DVD megoldások piacán, egyike azon cégeknek, amelyek nem csatlakoztak a Blu-rayt fejlesztő szövetséghez. A Sony, amely a Blu-ray egyik vezető fejlesztője, a társaság egyik szóvivője szerint továbbra is elkötelezett a technológia mellett. A szóvivő arról nem kívánt nyilatkozni, hogy a Toshiba/NEC páros megoldása veszélyt jelenthet-e a Blu-ray általános elfogadására nézve.

Ipari szakértők szerint a különféle, egymással inkompatibilis írható, és újraírható DVD formátumok keltette bizonytalanság okolható a DVD-írók kezdetben igen gyenge keresletéért, ezért az új megoldások esetében mindenképpen célszerű lenne elkerülni egy hasonló zűrzavar kialakulását.

A Toshiba/NEC páros megoldásának gyártásához a cégek elmondása szerint alkalmazhatóak lennének a jelenlegi gyártósorok, így az alacsony költségek miatt nem lennének túlzottan drágák az eszközök. Az új technológiájú meghajtók és asztali készülékek ráadásul a jelenlegi DVD lemezeket is képesek lesznek olvasni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • reszcsi #5
    "Ipari szakértők szerint a különféle, egymással inkompatibilis írható, és újraírható DVD formátumok keltette bizonytalanság okolható a DVD-írók kezdetben igen gyenge keresletéért"

    Ehhez nem kell ipari szakértőnek lenni, már akkor látszott hogy ez lesz amikor pedzegették hogy + meg - és nem kompatibilis egymással. Nagy barmok ezek, ha egy szabvány lenne már rég DVD író lenne minden 2. gépben. Nekünk is jobb lenne, nekik is.
  • Yfel #1
    A Blue ray-nek nem sok esélyt adok ha inkompatibilis lesz a mostani DVD lemezekkel...