Berta Sándor

Teljesen új fajta klipet készített a Radiohead

A brit rockbanda híres a különleges ötleteiről, azonban mostani klipjük nem csak a sokat látott szakembereket, de rajongóikat is meglepte.

A Radiohead House Of Cards című dalának legújabb klipje már elérhető a http://code.google.com/radiohead címen. A videó igazi különlegessége abban rejlik, hogy az elkészítéséhez sem kamerákat, sem hagyományos fényforrásokat nem használtak. A kliphez a zenekar tagjai csupán két új technológiát alkalmaztak, amelyek segítségével részletes három dimenziós ábrázolások készíthetők a személyekről és az őket körülvevő környezetről.

"Ez egy egyedülálló projekt, amit közösen valósítottunk meg a Radioheaddel. Az alapötlet az együttes tagjaitól származik és mi nagyon érdekesnek és izgalmasnak találtuk, mert érdekelnek minket a hagyományostól eltérő megoldások. A célunk az volt, hogy bebizonyítsuk: az információkat bármilyen vizuális módon meg lehet mutatni és hogy mi mindent meg lehet csinálni a különböző információkkal" - jelentette ki Kay Oberbeck, a Google észak-európai részlegének szóvivője.

Az alkalmazott technológiák neve Geometric Informatics, amely egy olyan szkennerrendszer, amely a tárgyak által visszatükrözött fényt képes befogni és ezáltal lehetővé teszi az adott tárgy vagy személy három dimenziós, részletes rekonstruálását. A másik technológia a Velodyne Lidar System, amelynél összesen 64 lézer percenként 900-szor fordul meg a tengelye körül és amely így a közvetlen környezetében történő minden esemény legapróbb részleteit is feljegyzi.

"Nekem nagyon tetszik az ötlet, hogy a technológiákat az eredeti alkalmazásuktól eltérő módon használjuk fel, amely. Különösen a kamerák nélküli munka érdekelt, hiszen nagyon izgalmasnak találtam egy videót kizárólag lézersugarak segítségével elkészíteni úgy, hogy tudtuk az emberek és a környezetük ennek ellenére jól láthatók lesznek" - nyilatkozta Thom Yorke, a Radiohead énekese. A rockbanda a klip készítése során felhasznált adatokat később a rajongók rendelkezésére bocsájtja, hogy azokból bárki hasonló klipeket készíthessen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • blackswan #30
    Ez a hulladék az egyik legnagyobb hatású zenekar, nélkülük talán a Coldplay nem is létezne és még sok más híres zenekar. Ez a hulladék 75ezer embert vonzott a Szigeten,és az egyik legjelentősebb koncertnek tartják azt, és ez csak Magyarország. Ennek a hulladéknak nem a pénz számít, hiszen többnyire tömegközlekedési eszközökkel jutnak el a koncerthelyszínekre , és ingyen dobták fel a netre a lemezüket. Még rengeteg dolgot lehetne sorolni, de nem érdemes. Ha ezt a zenét hulladéknak, szarnak nevezitek, gondoljatok bele, hogy amit ti hallgatok, az mitől más, és miért jobb?! Kik vagytok ti, hogy megmondjátok, mi a jó zene, anélkül, hogy bármit is tudnátok a zenekarról, és anélkül, hogy meghallgattatok volna egy számot is tőlük!
  • L3zl13 #29
    Szerintem ez valami olyasmi lehet, mint a lézeres távolságmérés/felület letapogatás.
    Azaz egyrészt nem csak passzív érzékelőról van szó, hanem aktívról, másrészt meg nem a visszavert fény fényerejét és szinét érzékeli, hanem a visszaverődés idejét.
  • Zocsi #28
    Érdekes klipp! 3D szkennelt cucc az egész... Az egészben csak annyi az izgalmas, hogy eddig nem nagyon használták ezt "kereskedelmi" célra... Mert bár lehet művészetnek nevezni a zene mellé készített klippet, én mégis inkább pénzérdeket vélek felfedezni 1-1 klipp mögött, ahol az a szándék hogy egy újabb inger bevonásával csábítsák a nagyérdeműt a zenekar termékének megvásárlására... (nah, ezt most jól megmagyaráztam). Akadnak persze ellenpéldák, pl. Tool klippek, ahol a képi világ az elvontságával teszi kifejezőbbé a zenét, segíti az abban való elmerülést...
    A Radiohead sosem volt, lesz egy könnyen emészthető zene sokak számára az énekes orgánuma miatt, szvsz... Én se nagyon szeretem... Van egy két jó számuk, de azt meg szokás "rongyosra" hallgatni. Mindenesetre szerintem semmiképpen sem elhanyagolható a banda kisérletező hozzáállássa! Úgyhogy részemről oké a dolog! (:
  • szarvasdinnye #26
    Klip egesz jo, nekem tetszik.
    A zene viszont nem jon be, sose szerettem a Radiohead-et. Nem is ertettem, hogy mit esznek rajta annyira az emberek, de ugyanigy nem ertem a Sigur Rós-t se. OK, egy szamot meg meghallgatok, de a masodiknal mar inkabb kiugranek az ablakon.
  • uniu #25
    a video nem elerheto....
  • MaSzKa #24
    ez 1 szar
    semmi értelme
    fogalman nincs mi ebbe az érdekes

    agyonreklámozott nagy semmi az egész
  • xuldar #23
    "...egy olyan szkennerrendszer, amely a tárgyak által visszatükrözött fényt képes befogni..." - ezt hívják videókamerának, fényképezőgépnek, de még a szem is a visszavert fényt fogja be. Úristen, micsoda áltudományos handabanda!
  • kicsibicska #22
    Hang nélkül tényleg jószar. És "lamer the true" is igazi csángó lehet.
  • Vogel #21
    Ez így hang nélkül félelmetes