Berta Sándor

Káros lehet a fitnesz­alkalmazások túlzott használata

A nem megfelelő alkalmazás akár veszélyes is lehet a fiatalokra.

A Digital Health Generation a tanulmányában azt ecsetelte, hogy a fitneszprogramok intenzív használata a gyerekek és a fiatal körében akár kényszeres cselekedetekhez és félelmi reakciókhoz is vezethet. Az anyag elkészítésében a Bathi, a Salford, a Canberrai és az Új-Dél-Walesi Egyetem kutatói vettek részt.

A szakemberek megállapították, hogy a fitneszszoftverek átlagosnál gyakoribb alkalmazása sokszor túlzott sporttevékenységeket és káros étkezési szokásokat eredményez. Előfordul, hogy már 8 éves gyerekek is online ajánlatokat használnak a fitnesztevékenységük optimalizálására, a fogyáshoz vagy a kockahas kialakításához. Az egészségügyi szakértők éppen ezért elsősorban amiatt aggódnak, hogy a növekedésben lévők káros szokásokat vesznek fel. Azt javasolják, hogy a fitneszalkalmazásoknak jelezniük kellene a felhasználóknak, ha nagy mértékű fogyást észlelnek náluk, illetve ha túl sok vagy túl megerőltető gyakorlatot végeznek.

A jelenlegi helyzetet súlyosbítja az, hogy a megkérdezettek felének komoly problémát jelent, hogy az interneten korrekt egészségügyi információkat találjon. Tom Madders, a YoungMinds nevű szervezet képviselője kiemelte, hogy a fitneszprogramok túlzottan intenzív használata negatív hatással lehet a pszichére. Ezek a szoftverek akár evészavarokat is eredményezhetnek, emiatt fontos lenne e kockázatok minimálisra csökkentése. Az utóbbi úgy valósítható meg, ha a felhasználók minden veszélyes vagy kockázatos dologról automatikusan értesítést kapnának.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!