Berta Sándor

Fitnesz­karkötőt dob piacra az Amazon

A kereskedelmi óriáscég is megjelent a fitneszeszközök és az egészségügy területén.

Az Amazon bejelentette a Halo nevű programját és az ahhoz kapcsolódó fitneszkarkötőjét. Az utóbbi 6 havi Halo-előfizetéssel együtt 100 dollárba kerül és méri többek között a pulzust, a bőr hőmérsékletét, a különböző aktivitásokat és az alvásritmust. A csomag további eleme egy okostelefon-alkalmazás.

A társaság elsősorban a testsúly mérésére akar összpontosítani, mert úgy véli az a legfontosabb paraméter ahhoz, hogy a felhasználók egészségesek maradjanak. Az adott személyek testzsír-százalékának kiszámítására ugyanakkor az Amazon meglepő módszert választott: szelfik és a testről készített képek segítségével állapítja meg, hogy valakinek a teste mekkora arányban áll zsírból.


A rendszer a készített fotókból mesterséges intelligencia és gépi tanulás segítségével számítja ki a testzsír-százalékot, majd elkészíti az illető testének 3D-modelljét.Az alkalmazott algoritmus képes megkülönböztetni az egyes testrészeket a háttértől és felismeri a problémás zónákat. A felhasználók egy egyszerű csúszka segítségével szimulálhatják, hogy miként hatna, ha a test bizonyos részein másmilyen lenne a testzsír-százalék.

Van ugyanakkor egy vitatható funkció. Az Amazon mikrofonok segítségével folyamatosan elemezni akarja a fitneszkarkötőt viselő személy hangját. A rendszer a gépi tanulás bevonásával a beszéden keresztül felismeri, hogy valaki éppen pozitív hangulatban van vagy tele van energiával. Ezáltal észlelhető például, ha valaki egy munkahelyi stresszesebb helyzet után kevésbé pozitív hangvételű kommunikációt folytat a családtagjaival. A vállalat ugyanakkor hangsúlyozta, hogy minden funkció esetében kiemelten figyelt az adatvédelemre. Az adatok titkosítva kerülnek a felhőkörnyezetbe, ahol elemzik azokat, majd törlik a szerverről.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!