Berta Sándor

Az álmok gyakran a valódi események folytatását jelentik

Bár az alvás külön világot jelenthet, de sokszor nagyon is kapcsolódik a valódi életünkhöz.

Alessandro Folgi, a Római Egyetem informatikusa és kollégái kereken 24 000 álmot elemeztek ki, s arra a következtetésre jutottak, hogy az álmokat gyakran befolyásolják a mindennapi élet eseményei, gyakorlatilag azok folytatásainak tekinthetők.

A kutatók kimutatták, hogy azok, akik például félnek valamitől, az álmaikban is azzal a személlyel vagy jelenséggel konfrontálódnak vagy negatív dolgokról fognak álmodni. Ezzel párhuzamosan viszont a különbözők problémák megoldása is megálmodható.

Napjainkban a terapeuták az álomjelentések segítségével próbálnak segíteni az alvászavarral küzdő betegeknek, s többek között olyan szimbólumokat és struktúrákat keresnek az egyes álmokban, amelyek összefüggésbe hozhatók az érintett személy életével. A probléma csak az, hogy ez az eljárás nagyon lassú és időigényes, ezért a szakértők egy ideje már olyan algoritmusokra épülő megoldásokat keresnek, amelyekkel automatizálhatók ezek az eljárások.

Fogli és a kollégái kifejlesztettek egy olyan módszert, amellyel sok álom értékelhető ki. A 24 000 megvizsgált álom egy nagy nyilvános adatbázisból származott és egy eszköz segítségével automatikusan elemezték azokat. A kutató elmondta, hogy a szoftver hatékonyságát kézírásos megjegyzésekkel ellátott álomjelentéseken tesztelték le és az adatokban bizonyítékokat találtak arra, hogy az álmok gyakran a mindennapi élet eseményeinek folytatásait jelentik. Az álomjelentésekben számos olyan különböző "statisztikai markert" találtak, amelyek visszatükrözték az álmodó személy valódi életben megélt dolgait.

A megalkotott rendszer ugyanakkor még messze nem tökéletes, csupán az eredmények körülbelül háromnegyede egyezett az alvásszakértők megállapításaival. Mindenesetre a jövőben könnyebbé válhat az álmok és azok fontos szempontjainak a megfejtése.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!