38
  • UUUU
    #38
    De pontosn igaz. Eleve nem is hasznalhatod, ha nem fogadod el az altaluk lefektetett szabalyokat, miszerint felhasznalhatjak az adataidat. Pontosan igy kerulik ki az EUs adatvedelmi torvenyeket.
  • mumoka 2012
    #37
    már ideje ha elütne az adat tolvaj inkább USA -ban kéne mert ott van mi után kémkedni.
  • morguldae
    #36
    "Európai kivonulással fenyegetőzik a Facebook" - HAJRÁ! Csak nem tudom akkor, hogy fognak Európában kémkedni az emberek után, mivel annál könnyebb megoldás nincs, hogy a sok idióta mindent felrak magáról :-)
    Utoljára szerkesztette: morguldae, 2020.09.24. 14:15:55
  • AcsMarci
    #35
    Mondjuk az FB-t érintő jogszabályok és törvények nagy része azért született, hogy mások hibáit és bűneit rájuk kenje. És az is tény, hogy egyetlen másik közösségi oldallal sem bánnak úgy mint velük, még akkor sem, ha ugyan az a történet. Pl az álhírek is ilyen. Gyártani szabad, terjeszteni szabad, de a facebook-on ne legyen. Az viszont, hogy tucatnyi kisebb platformon is megjelenik már nem probléma.
  • felemelő
    #34
    "az EU olyan módosításokat vár"

    Évekkel ezelőtt törvényekben rögzítette az elvárásokat (amikre a FB messze ívben tett) amiket az eltelt idő alatt tudott volna teljesíteni. De nem akarta teljesíteni. Egy jogszabályt!
    Mit vár? Majd külön felmentésben neki és az USA cégeknek lehet, amit az EU cégeknek nem?
    Ezt nevezik szabad versenynek?
    Az EU majd szándékosan további versenyhátrányt okoz a saját cégeinek és ezt alapból elvárják az USA-ban?
  • felemelő
    #33
    Az én mániám, hogyha a FB (gugli, akárki) kivonul, akkor az nagy megrázkódtatás az EU-nak, de túléli.
    Ezzel szemben a piaci rést hamar betölti a piac.
    Ne feledjük az EU piaca nagyobb mint az USA-é.
    Tőke, szakértelem és piac van, miért is ne lehetne helyettesítő?
    Eddig azért nem, mert az erőfölényükkel minden kísérletet eltapostak!
    De ha szabadon hagyják a piaci teret?
    Semmi olyan nincs egy FB-ban amit pénzzel (és a piaci réssel) ne lehetne megvalósítani!
    Minden technologia és eszköz kapható a világpiacon és a szükséges szellemi erőforrás és tőke is megvan az EU-ban.

    A FB (és az USA, NSA) a pénz kiesésnél is ezerszer jobban retteg attől, hogy potenciális versenytárs nő ki a kvázimonopol IT óriásai mellé. Mert akkor verseny is lesz. És talán a világ azon fele (és az ahol a legtöbb anyagi és politikai érték van) arra felé mozdul, ahol jobban védik az adataikat.
  • bdzsana
    #32
    "A cenzúrát félreérted, minden nemzeti oldali tartalmat folyamatosan szűrnek, kidobálnak, prominens személyeit politikai alapon letiltanak. A kereszténység se tetszik nekik, anyósomat simán tiltogatják pár hétre, túl sok magyar és keresztény oldalt nézegethet."

    Nem mondom, hogy nincs igazad, de én ilyet a saját szememmel még nem láttam a közvetlen környezetemben, pedig vannak a közvetlen ismerőseim között elég sokfélék. Igaz nem szoktak olyat posztolni, hogy Orbánt/Gyurcsányt fel kéne akasztani, a migránsok gyerekeket erőszakolnak miután megették a szivüket stb stb.
    "Keresztény" tartalmak között is akad olyan amit indokolt tiltani, és esetleg anyósod akaratlanul ilyet osztott vagy kommentelt, mint ahogy látom az idősebb korosztály mindent oszt amit csak eléraknak.
    Konkrétan olyan tiltással még én soha nem találtkoztam, ahol csupán a politikai vélemény miatt tiltanának valamit, ha csak nem ütköznek az alapelvekbe, tehát nem gyűlöletbeszéd, erőszakra buzdítás, kisebbségek kirekesztése, rasszista komment, átverés, zaklatás, pornográfia stb.
    Olyat láttam, hogy valakit tiltottak tévedésből, de fel is oldották azonnal a reklamálás után.
  • bdzsana
    #31
    " Facebook-ra is ugyan azok a szabályok vonatkoznának mint pl. a hajdanán volt IWIW-re, de ezt kikerüli."
    Ez azért nem igaz, mert az adatvédelmi szabályozások az utóbbi években szigorodtak drasztikusan. Ráadásul nem csak a Facebook, az ügy azért nagy horderejű, mert ez ugyanúgy érinteni fogja az összes tech céget, mert szinte mind így működik, csak most a FB van célkeresztben.
    "Egy liberális, demokratikus EU-ban a törvények előtt mindenki egyenlő"
    Haha, kivéve a nagyok. Annyira egyenlők, hogy egyes gigacégek beruházást nemzetstratégiai jelentőségűnek nyilvánítanak és máris teljesen más szabályozások vonatkoznak rá, vagy éppen speciális adómegállapodást kötnek államokkal, vagy államoktól milliárodos kedvezményt kapnak a te adódból.
    Az ekkora cégeknél mindig másképpen történnek a dolgok. Ha a sarki pékség nem tartja be a törvényeket akkor bezárják a p.csába senki nem fogja siratni, de ha az Audigyár nem tartja be akkor vagy elnézik neki, vagy évekik könyörögnek hogy tartsa ba vagy valami spéci megállapodást kötnek, mert az elvesztése óriási kárt okozna a gazdaságnak. És ezzel nem a cégek igazát védem hanem csak leírtam, hogy működik.
    Utoljára szerkesztette: bdzsana, 2020.09.24. 09:52:40
  • gosub
    #30
    Egy liberális, demokratikus EU-ban a törvények előtt mindenki egyenlő és a szabályait mindenkinek ugyanúgy be kell tartani. Na ezt a Facebook NEM teszi.

    Az adatvédelmi szabályokat abszolút nem tartja be a Facebook, amit tesz azt egyetlen Európában működő közösségi oldal se tehetné meg, vagy hamar elkaszálnák.
    Ezer sebből vérzik az okfejtésed. Facebook-ra is ugyan azok a szabályok vonatkoznának mint pl. a hajdanán volt IWIW-re, de ezt kikerüli. A Japán, Koreai autógyárak is betartják az EU szabályokat emiatt ide telepítik a gyáraikat, így legálisan kerülik meg a vám és egyéb díjakat, cserébe itt munkát adnak, adóznak, turistáskodnak... A Facebook kizárólag saját kedve szerint tart, nem tartja be az EU és országai törvényeit.
    A cenzúrát félreérted, minden nemzeti oldali tartalmat folyamatosan szűrnek, kidobálnak, prominens személyeit politikai alapon letiltanak. A kereszténység se tetszik nekik, anyósomat simán tiltogatják pár hétre, túl sok magyar és keresztény oldalt nézegethet.

    Így a Facebokk minden lehet, de szabad és liberális egyáltalán nem. Törvények felettiként működik, világnézete szerint cenzúráz. Szerinted egy bolt/pláza/kávézó/söröző/szórakozóhely működhetne ilyen alapon és kitilthatná saját elképzelése szerint egyes ügyfeleit, embercsoportokat?
  • gabpapa
    #29
    Nem fog kivonulni, ez csak hiszti:-).
  • bdzsana
    #28
    A Facebook nem fenyegetőzik, hanem egyszerűen azt mondta, hogy az EU olyan módosításokat vár, ami az egész működésük, és üzleti modelljüket lehetetlenítené el.
    Hiszen ha itt kell tartatni az adatokat, akkor EU szabályai szerint kell felhasználni, ha kiküldik USA-ba akkor a lazább amcsi szabályok szerint, és ez itt a lényeg, nem az, hogy ne tudna ide pöccinteni még pár adatbázist.

    Másrészt nem értem ezt az utálatot a Facebook ellen. Főleg azoktól nem akik percenként nyomogatják. Olyan mély és összetett beállítási lehetőségek vannak, hogy tényleg csak azt látsz amit akarsz. Te válogatod össze a hírforrásokat ahonnan híreket szeretnél kapni, te válogatod össze az ismerőseidet, aki zavar letiltod, vagy korlátozod, te állítod be ki mit lásson rólad. Fel sem lehet sorolni mennyi mindent tud és mennyi mindent be lehet állítani. Konkrétan minden funkciót tud, amit egy közösségi platformnak kell tudnia, ha eltűnne és jönne helyébe más, biztos vagyok benne, hogy fele ennyi lehetőség nem lenne benne egy jó ideig.
    A "cenzúra" meg egy olyan dolog, hogy hol azért háborognak a facebook ellen, mert nem vesz le egy "sértő" tartalmat, ha meg leveszi akkor azért. Ráadásul országonként és kultúránként változik a hozzáállás, de sehol nem létezik egy konkrét határvonal ami megmondja mi az amit már el kell távolítani és mi az amit még nem, úgyhogy ha a facebook a feje tetejére állna akkor is mindig kritika érné. Nagyon kíváncsi lennék ki tudná ezt jobban csinálni.

    És ez még csak a személyes oldala, ott van mögötte az üzlet. Rengeteg kis üzlet használ már fb profilt egy weboldal mellet vagy akár helyett, használja customer supportnak, vagy rendelés felvételnek az üzenetküldő szolgáltatását. Community építésre és a felhasználók informálására az újdonságokról.
    És ott van még az egyik legerőteljesebb reklámszolgáltatás a világon. Rengeteg biznisz használja a nagyon jó targetelése miatt. Lehet azon vitatkozni mennyire jó, hogy az adatainkat ilyenre használja, de az én véleményem szerint jó dolog, hiszen nem sok embert láttam még akit konkrét kár ért volna azért mert egy cég felhasználta azt az adatot hogy szereti a hamburgert és a sci-fi filmeket. Viszont nagyon sok cég jól jár azzal, hogy a hüvelykrémet nem veterán katonáknak reklámozzák.
    Ha gyengébb lenne a targetelés, az azt jelenti, hogy ugyanannyi eredményhez, több reklámot kell vetíteni ami rossz a reklámozónak mert így drágább lesz és rossz a felhasználónak mert több és kevésbé releváns reklámot lát.
    Alapvetően rossz lenne a gazdaságnak, ha a terméket nem a legrövidebb úton akarnánk eljuttatni a vásárlónak.
  • tom_pika
    #27
    Liberális alatt a totálisan önkényes cenzúrát érted? Azt ugyan kár sajnálni.
  • mumoka 2012
    #25
    pontosan rengeteg olyan dolgot csinál amihez nincs joga & milyen jogon viszi ki az adatokat USA ba az nem az EU, rég meg kellet volna már tiltani ezt.
  • gosub
    #24
    Liberális? Voltaire-t tudnám idézni:
    "Igazságot hirdetni, vagy hasznos dolgokat javasolni az embereknek, biztos módja annak, hogy üldözzenek minket."
    Mára a facebook a cenzúra szinonimája.
  • takysoft
    #23
    persze, hogy jöjjön helyette valami Mészáros Lőrinc kezéből? Legalább a közösségi platform maradjon liberális :D
  • DrSoong
    #22
    Nem lenne kár érte ha kivonulna. Gyakorlatilag senki nem felügyi, diktatúrát üzemeltet. Ok nélkül tiltanak tartalmakat, korlátozzák a szólásszabadságot.
    Utoljára szerkesztette: DrSoong, 2020.09.23. 21:32:51
  • wraithLord
    #21
    "A felesege nem azert kinai mert barmilyen uzleti celja lenne vele"

    Ott csak magára a tényre céloztam, hogy kínai származású a felesége.
    Nem volt célom kétségbe vonni házassága őszinte romantikus alapjait. :D Sőt, még azt is tudom, hogy a feleségével közösen alapították a FB-t, és hogy a felesége amerikai, Amerikában született.
  • kvp
    #20
    Ha az EU-nak lenne humora, akkor mondhatnak, hogy ha a facebook nem adja el az europai mukodesert felelos reszlegeit mondjuk a tcom-nak, akkor betiltjak oket. A tiktokhoz kepest csak annyi ezzel a gond, hogy nincs europai reszleg, csak egy kozponti adatbazis van, amiben egymas mellett vannak a facebook-os, a messenger-es, az instagram-os, stb. adatok es globalis, tehat egy elosztott rendszeren van, fuggetlenul a felhasznalok foldrajzi helyetol. (tehat meg foldrajzi cacheing sincs ming pl. a gmail eseten, bar a backup szerverek ott is masik kontinensen vannak) Na most ezt 3 het alatt nem tudjak szetvalasztani az teny, de nem is biztos, hogy akarjak. A facebook mindig is ugy mukodott, hogy vilagkormanyt es egyseges vilagjogrendet feltetelez minden olyan orszagban ahol mukodhet. (Kina ugyebar kiesik, Oroszorszag meg nem igazan tamogatott)

    ps: A felesege nem azert kinai mert barmilyen uzleti celja lenne vele, hanem mert az egyetemen a lanynak mar akkor tetszett amikor meg senki nem ismerte, szoval meg a facebook otlete elott talalkoztak.
  • lac coo
    #19
    Nem értek hozzá, ezért hülyeséget, meg valami populáris szart nem mondok... :DD
    Nekem mint felhasználónak semmi bajom az FB-vel ...
  • wraithLord
    #18
    Egyrészt csak akkor tehetné meg, hogy kivonul Európából, ha "bevonulhatna" Kínába, de Cukinak nem jött össze, hiába puncsolt nekik, meg vett el kínai csajt.
    Másrészt nem lenne az olyan jó, ha kivonulna, mert igaz, hogy sok szempontból káros meg stb., de azért mégiscsak a modern élet része lett minden szinten. Mármint nem elsősorban magamra gondolok, mert nem használom semmire, de sokaknak az, kezdve a magánélettől az üzleti életig.

    Pl. meg lehetne venni a Facebook európai részlegét az anyavállalattól és eu-s irányítás alá vonni, vagy valami ilyesmi.
    Elvileg mindenki jobban járna, ha a Facebook és/vagy hasonló elterjedt szósöl média szolgáltatások magánemberek pénzgyára helyett állami infrastruktúra lenne. Elvileg, gyakorlatilag viszont nem...
  • smith09 #17
    Menjenek. vigyék az insta - t is ha szeretnék. Nem gondolom hogy rövid időn belűl másik alkalmazás nem tudna a helyébe lépni.
  • Seth
    #16
    Sajna rengeteg üzlet, cég, vállalkozás alapeleme a facebook jelenlét. Elég sokan megszívnák, ha hirtelen eltűnne
  • Zulu12
    #15
    Pedig szerintem sokan tűntetnének ha kivonulna a Facebook Európából.
  • Ironman2
    #14
    Magyar volt! Várady Zsolt fejlesztette ki először wiw néven.

    szerk:Persze utánanéztem,de biztos voltam benne hogy magyar fejlesztés volt,mert már régen is olvastam róla.
    Utoljára szerkesztette: Ironman2, 2020.09.23. 17:05:24
  • Glutamin
    #13
    Mármint egy magyar termék volt, amig a T meg nem vette. FB mehet nyugodtan. Azonnal lenne helyette valami europai hátterű alternativa. Nonszensz, hogy egy ilyen nulla tudasu szar is viszi ki a penzt az EU-ból. Kicsit több protekcionizmus kene. Kínának van esze de sajnos Brüsszelben leragdtak a mi van a szoknyám alatt vitáknál.
  • MerlinW
    #12
    Iwiw német volt.
  • syn7h37ic
    #11
    Viszlát lúzerek
  • Ironman2
    #10
    Volt már,és Iwiw-nek hívták! Pont a fészbúk nyirta ki az Iwiwet.
    Utoljára szerkesztette: Ironman2, 2020.09.23. 15:51:01
  • zola2000
    #9
    Tiltsuk be, mint usa a tiktokot!
  • Sequoyah
    #8
    En a mai divattal ellentetben nem utalom a Facebookot mint felhasznalo, de ha ennyire el akarjak lopni a szemelyes adataimat, hogy meg erre is hajlandoak, akkor inkabb menjenek...
  • M2 #7
    "Európai kivonulással fenyegetőzik a Facebook"

    Ez zsarolás mesterfokon, most már akkor csak azt mondják meg, mennyit fizessünk érte! :-)
  • dyra
    #6
    De jó lenne ha igaz lenne! Menjetek!
    Utoljára szerkesztette: dyra, 2020.09.23. 13:57:44
  • karajjj
    #5
    Lesz itt saját facebook, úgy hívják majd, hogy vkontakte!
  • MerlinW
    #4
    Végre egy jó hír! :)
  • Palinko
    #3
    Blöffölnek
  • gosub
    #2
    Semmi rosszat nem látok abban ha elhúznak. Csak annyit, hogy lesz másik.
  • Macropus Rufus
    #1
    Az egész cég egy vitz. Olyannal fenyegetnek amit ők is megszívnak. Ez nem fenyegetés. Hamarabb lesz Mark elmozdítva a cég éléről mint sem veszni hagyják az eu-s piacot.