Berta Sándor

Üzleti titkainak megsértése miatt perli az EU-t a Facebook

Bármennyire is úgy tűnhet, a hír nem április elsejei tréfa.

A közösségi platform bejelentette, hogy jogi úton akar fellépni az európai uniós versenyfelügyelőkkel szemben, akik a tavaly elindított két vizsgálatuk során a szükségesnél jóval több információt kértek be a társaságtól, ezáltal pedig megsértették annak "magánszféráját". A két eljárás a Facebook, illetve a Facebook Marketplace platformok adatgyűjtéseivel és -felhasználásával kapcsolatos, s az óriáscég eddig a saját adatai alapján 315 000 dokumentumot adott át az európai uniós hivatalnokoknak. Az anyagok összesen 1,7 millió oldalt tartalmaztak.

A Financial Times közölte, hogy az Európai Bizottság mindenezek ellenére további olyan iratokat követelt a vállalattól, amelyekben a "big question", a "for free", a "not good for us" és a "shutdown" kifejezések szerepeltek. A Facebook a per elindításával ez utóbbi adatkikérések ellen tiltakozik.

Tim Lamb, a társaság ügyvédje kijelentette, hogy a testület olyan dokumentumok átadását kérte, amelyek semmilyen módon sem kapcsolódnak a vizsgálatokhoz, viszont a munkatársaik személyes adatait, például egészségügyi információit, illetve az alkalmazottak családtagjainak pénzügyi és magánéleti adatait tartalmazzák. Az álláspontjuk szerint ez egy olyan kérdés, amelyről az európai uniós bíróságoknak kell dönteniük. Ráadásul néhány iratból kiderülnének a Menlo Parkban lévő Facebook Campus biztonsági kockázatai is.

Az Európai Unió képviselői viszont úgy vélték, hogy az eljárásuk teljesen normális és jelezték, hogy személyes információk nem érdeklik őket. A testület kész megvédeni magát a bíróság előtt a felmerült vádakkal szemben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!