Berta Sándor

Innovatív por teheti egyszerűbbé a 3D-fémnyomtatást

A fémek készítése gyorsabbá és olcsóbbá válhat.

Mateusz Skalon, a Grazi Műszaki Egyetem Anyagtudományi, Kötéstechnikai és Átalakítás-technikai Intézetének kutatója egy olyan fémport fejlesztett ki, amely jelentősen egyszerűbbé teszi a bonyolult építőelemek gyártását. A cél most az, hogy a fémpor mielőbb megjelenhessen kereskedelmi forgalomban is.

A 3D-nyomtatásban az additív gyártásnak köszönhetően rövidülhet a gyártási idő, csökkenhetnek a költségek és kevesebb lehet a gyártási hibák száma is. Nem véletlen, hogy az alkalmazott nemesacélporok piaca is folyamatosan, becslések szerint évente több mint 30 százalékkal nő. Ugyanakkor minél bonyolultabb egy készítendő elem, annál átfogóbb védőstruktúrákra van szükség a gyártásához.


Skalon a nemesacélból készített hagyományos port módosította úgy, hogy azt folyékony állapotában az eddiginél sokkal nagyobb stabilitás jellemzi. Ez sokkal nagyobb felhasználási szabadságot tesz lehetővé. Amint arra a szakember rámutatott, kilogrammonként akár 114 euró költséget is meg lehet takarítani. A felesleges nemesacélpor nagyon egyszerűen előkészíthető az újrafelhasználásra, ami további megtakarításokat eredményez.

A kutató közölte, hogy a módosított port a következő 16 hónap során tesztelni fogják, azután pedig létre akarnak hozni egy üzemet, ahol gyártani lehet majd. A por iránt leginkább a rendkívül bonyolult fémrészeket gyártó cégek, az autóipari, repülőgép-ipari és gépeket készítő vállalatok, valamint az additív gyártási eljárással foglalkozó kutatóintézetek érdeklődnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!